Online Kimya Özel Dersi Al

ÜCRET

KONU

TARİH

Merkezi Yerleştirme Sistemi Hakkında Herşey

YKS-Klavuzu-ve-tabloları

YKS Tercih Formu dolduran adayların, bir tercihine yerleşmesi ya da yerleşememesi işlemi, ÖSYM’nin uyguladığı “Merkezi Yerleştirme Sistemi” kurallarına göre gerçekleşir.

Merkezi Yerleştirme Sistemi Nasıl Çalışır?

“Merkezi Yerleştirme” işlemi, tercih formunu dolduraran adayları bir programa yerleştirmek için ÖSYM’nın kullandığı yerleştirme sistemidir.

Merkezi Yerleştirme işlemi, seni bir programa yerleştirmek için şunlara bakar:

  • YKS sınavından aldığın YKS yerleştirme puanı
  • Varsa ek puanın
  • Tercih ettiğin yükseköğretim programı (tercih ettiğin bölüm)
  • Tecih ettiğin bölümün kontenjanı
  • Tercih ettiğin bölümün varsa okul birinciliği kontenjanı ve bu kontenjanı kullanma hakkın
  • Tercih ettiğin bölümün varsa özel koşulları
  • Varsa TÜBİTAK derecesi gibi özel durumun

Sistemin Esasları

ÖSYM Merkezi Yerleştirme işlemi, şu esaslara göre yerleştirme yapar:

Önce puanı yüksek olan yerleşir:

a) Her yükseköğretim programına, Kılavuzda belirtilen ve bilgisayar ortamında denetlenebilen koşulları taşıyan ve bu programa tercih listesinde yer vermiş olan adaylar arasından kontenjan sayısı kadar öğrenci yerleştirilecektir. Yerleştirme puanlarına göre yapılacak yerleştirme işleminde ilgili yerleştirme puanı yüksek olan adaya öncelik verilecektir.

Sadece 1 bölüme yerleşebilirsin:

b) Bir aday, puanları ne denli yüksek olursa olsun yalnız bir programa kayıt hakkı kazanabilir. Bu program, adayın yerleştirme puanlarıyla girebildiği en üst tercihidir. Bunun altında kalan tercihler işleme konmaz.

Yerleştirkten sonra değiştirmek yok:

c) Merkezî yerleştirme sisteminde bir adayın kayıt hakkı kazandığı programı sonradan değiştirmesi, bir başka deyişle daha düşük puanla öğrenci alan başka bir programa kaydolması mümkün değildir.

Kazandığın bölüme bigilerin gönderilecek:

d) Bir adayın kayıt hakkı kazandığı programın bağlı olduğu yükseköğretim kurumuna gönderilecek bilgilerde, kayıt hakkı kazanan bütün adayların açık kimlikleri, fotoğrafları, puanları, ortaöğretim alan/dalı ve ek puandan yararlanıp yararlanmadığı bilgisi yer alacaktır.

En çok istediğin tercihi en üste koy:

e) Tercihlerinizi yaparken kaydolmayı en çok istediğiniz programı en üst tercihinize, daha sonra istediğiniz programı ikinci tercihinize yazınız ve bütün tercihlerinizi bu şekilde sıralayınız.

İlk tercihleri biraz abartabilirsin:

f) Duruma göre yapabileceğiniz 24 tercihin baştan birkaç tanesini “Puanım yeterli olmayabilir.” endişesine kapılmadan, sadece ilginizi göz önüne alarak belirleyebilir, buralara en çok istediğiniz programları yazabilirsiniz. Ancak, kazansanız bile kaydolmayı istemediğiniz bir programa tercih listenizde yer vermemeniz yararınıza olacaktır.

Hangi Tercihine Yerleşirsin?

Yukarıdaki başlıkta verilen koşulların hepsi birinci tercihine uyuyorsa, birinci tercihine yerleştirilirsin. Uymuyorsa ikinci tercihine bakılır ve ona uyuyorsa ikinci tercihine yerleşirsin. Bu işlem, tercih ettiğin bir programa yerleşene kadar sırayla devam eder. Eğer son tercihin de dahil olmak üzere, hiç bir tercihin yukarıdaki şartlara uymuyorsa, herhangi bir üniversiteyi kazanamamış olursun.

Yerleştirme işleminde en önemli öncelik yerleştirme puanındadır. Yani aynı bölümü tercih eden adaylardan, öncelikle yerleştirme puanı daya yüksek olan aday yerleştirilir. Yani senden daha düşük puan alan hiç bir aday senin tercih ettiğin bir bölüme senden önce yerleşemez.

Puanı Eşit Olan Adaylardan Hangisi Seçilir?

ÖSYM şöyle diyor:

Merkezî yerleştirme işleminde bir programa kesin kayıt hakkı kazananların belirlenmesinde aynı programı tercih etmiş adaylar arasından, tercihi hangi sırada olursa olsun yerleştirmede kullanılan yerleştirme puanı ve varsa ek puan toplamı büyük olan adaya öncelik tanınacaktır.

Eğer adayların yerleştirme puanları eşitse, ilgili TYT/SAY/SÖZ/EA/DİL sınav puanı büyük olana öncelik verilecektir. Eşitlik sürdüğü takdirde söz konusu yükseköğretim programını daha üst tercihinde gösterene, eşitlik yine sürdüğü takdirde OBP’si yüksek olana, eşitlik yine de sürdüğü takdirde doğum tarihi günümüze daha yakın (yaşı küçük) olana öncelik verilecektir.

TÜBİTAK Yarışmalarında Derece Alan Adayların Yerleştirilmesi

TÜBİTAK yarışmalarında derece alan adaylar, özel durumu bulunan adaylar statüsünde yer almatakdır. Bu adayların yerleştirme işlemlerinde bir takım farklılıklar vardır.

ek puan durumu, sınavsız yerleşme durumu, ödül aldıkları alana göre ek puan verilen üniversite programları ve daha fazlasını öğrenmek için aşağıdaki bağlantıya tıkla.

Ek Yerleştirme İşlemi

Merkezi Yerleştirmede Boş Kalan Kontenjanlar Belirlenecek

Yükseköğretim programlarına kayıt işlemleri tamamlandıktan sonra boş kalan ya da bu programlara kaydolmama nedeniyle dolmayan kontenjanlar üniversitelerce ÖSYM’ye bildirilecektir.

Ek Yerleştirme de Merkezi Yerleştirme Sistemi İle Yapılacak

Merkezî yerleştirmede kontenjanı dolmayan veya kaydolmama nedeniyle boş kalan kontenjanlara, ÖSYM tarafından “Ek Yerleştirme” yapılacaktır. Ek Yerleştirme işlemi de yine Merkezi Yerleştirme Sistemin göre yapılacak.

Yerleşen Adaylar Başvuramayacak

Merkezî yerleştirmede bir yükseköğretim programına yerleştirilen adaylar, ek yerleştirme için başvuramayacaktır.

En Küçük Puanın Altındakiler Yerleştirilmeyecek

Ek Yerleştirmede; ön lisans ve lisans programlarına merkezî genel yerleştirmedeki en küçük puanlarının altında puanı olan aday yerleştirilmeyecektir.

Ön Kayıt Yok

Kesin kayıt sonunda kontenjan açığı kalan programlara ön kayıtla öğrenci alınmayacaktır.

Ek Yerleştirme Ücreti

Ek yerleştirme tercih ücreti 20,00 TL olacaktır. Ek yerleştirme için tercih yapan adaylardan ek yerleştirme ücretini yatırmayanların ek yerleştirme için yapmış oldukları tercihler işleme alınmayacaktır. ÖSYM Yönetim Kurulunun 14.01.2019 tarihli kararı gereği, şehit eşi, şehit çocuğu, gazi, gazi eşi ile gazi çocuklarından ek yerleştirme ücreti alınmayacaktır.

Yerleştirme Sonuçlarının Duyurulması

Yerleştirme Sonuçları internet (https://sonuc.osym.gov.tr) aracılığıyla adaylara duyurulacaktır. Sonuç belgesi basılmayacak ve adayların adreslerine gönderilmeyecektir. İnternet sayfasındaki duyurular, sonuç bilgileri adaylara tebliğ hükmündedir.

Yurt Dışını Kazanan Adaylar İçin

Yurt dışındaki üniversitelere yerleştirilen adaylar için, gerekli olduğunda ve adayın müracaatı üzerine yerleştiği programı gösteren bir yazı verilecektir.

DERSİN SONU

Kimya Özel Dersi Al

Yorum yaparak bize destek olabilirsiniz.

4 yorum “Merkezi Yerleştirme Sistemi Hakkında Herşey”

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu kadar HTML serbest:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>