Online Kimya Özel Dersi Al

ÜCRET

KONU

TARİH

Tablo 3 Hakkında ÖSYM Açıklamaları

YKS Sınavı 2021

Tablo 3 ve Tablo 4 Nedir?

Tablo 3 ve Tablo 4, tercih yaparken kullanılan tablolardır. Bu tablolarda, bütün üniversiteler ve bölümler, geçen sene bu bölümlere yerleşen öğrencilerin paunları ve sıralamaları ve daha fazlası vardır.

Tablo 3 ve Tablo 4, 2020 YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Klavuzunda yer alır. Bu tabloları hemen görmek için aşağıdaki butanlara tıklayabilirsin.

Tablo 3 Nerededir?

Tablo 3, ÖSYM tarafından yayınlanan ve YÜKSEKÖĞRETİM PROGRAMLARI VE KONTENJANLARI KILAVUZU‘nda yer alan ve klavuzun 17. sayfsında başlayan bir tablodur.

Tablo 3’te Ne Var?

Bu tabloda, “Merkezi Yerleştirme İle Öğrenci Alan Yükseköğretim Ön Lisans Programları” yani 2 (iki) yıllık olarak bilinen yükseköğretim ön lisans programları ile ilgili kontenjan, puan ve sıralama bilgileri yer alır. Başka bir tabirle bu tabloda, TYT puanı ile gidilebilecek okullar yer alır.

Ek Puan Alacak Mısın?

Bu tablodaki programlara ek puanları ile yerleşme hakkı olan adaylar, kendi alanları ile ilgili yükseköğretim programlarını Tablo-6C’de bulabileceklerdir.

Tablo 3 Tercihlerinde Nelere Dikkat Edilmelidir?

  1. Bu tabloda yükseköğretim kurumları ve programları için belirtilen kontenjanlar ve koşullar Yükseköğretim Kurulunca (YÖK) saptanmıştır. Tercih etmek istediğiniz bir program ile ilgili olarak belirtilen koşulları tam olarak karşılamıyorsanız o programa tercih listenizde yer vermeyiniz. Bu uyarıları göz önünde tutmadığınız takdirde ilgili tercihleriniz geçersiz sayılır; bu tür tercihlerinizdeki programlardan birinin kesin kayıt listesinde adınız yer almış olsa bile programa kaydınız yapılmaz.
  2. Bir programı tercih listenize alırken şu noktaları göz önünde tutmanız gerekir:
    a) Tercih etmek istediğiniz programdaki öğrenim sırasında ve programın hazırladığı meslekte başarılı olmayı engelleyici bir bedensel veya ruhsal engeliniz bulunmamalıdır. Bazı yükseköğretim programları bu programa yerleştirilen adaylardan, tam teşekküllü hastaneden alınacak sağlık kurulu raporu isteyebilir.
    b) Tercih etmek istediğiniz programdaki öğrenim sırasında ve programın hazırladığı meslekte başarılı olabilmeniz için gerekli becerilere sahip olmanız gerekir. Örneğin, bazı alanlarda el ve parmakları ustalıkla kullanabilme önemlidir, bu beceriye sahip olmayanlar güçlüklerle karşılaşabilirler.
    c) Tercih etmek istediğiniz programdaki öğretim yabancı bir dilde yapılıyorsa, bu yabancı dilde belli bir yeterliğe ulaşmış olmanız gerekir. Yabancı dili yeterli olmayanlar öğrenimleri sırasında güçlüklerle karşılaşabilirler.
  3. Bu tabloda yer alan bir programın açılmaması ya da yasama, yargı, yürütme organlarının veya Yükseköğretim Kurulunun kararı ile veya diğer zorlayıcı bir nedenle kapatılması halinde o program için yapılan tercihler işleme konulmaz.
  4. Bu kılavuzda belli bir kod numarası ile tanımlanan bir programın bağlı olduğu kurum ve adı yasal düzenlemelerle değiştirilecek olursa o programa yerleştirilen öğrenciler, programın yeni adı ile bağlandığı
    kurumun öğrencisi sayılacak ve kendilerinden yeni kurumun kurallarına uymaları istenebilecektir.
  5. Yükseköğretim kurumları, gerekli gördükleri takdirde, belli bir kod numarası ile tanımlanan bir programı, iki veya daha fazla uygulama grubuna ayırabilirler. Bu husustaki düzenleme, ilgili kurumun yetkili organının kararı ile yapılır.
  6. Yükseköğretim kurumunun Mütevelli Heyeti tarafından verilen indirim ve imkanlar (öğrenim ücreti muafiyeti, burs, para, yurt, yemek vb.), öğretim ücretini ödeme koşulları, diğer ücretler, sonraki yıllarda ücretlerde yapılacak artışlar, burs koşulları, burslu programlara ilişkin ayrıca verilecek burs süreleri ile eğitim öğretime
    ilişkin diğer hususlar, ilgili yükseköğretim kurumunun internet sayfasından öğrencilere duyurulacaktır.
    Adayların merkezi yerleştirme için yükseköğretim programları tercihlerini yapmadan önce üniversitelerin internet sayfasındaki bilgileri dikkatlice inceleyerek tercihlerini yapmaları gerekmektedir.
  7. Uzaktan Öğretim programlarının diplomalarında “uzaktan öğretim” ibaresi yer alacaktır.

Tablo 3’ün Görünüm Özellikleri

Sütun Sayısı

Bu tablodaki bilgiler, 9 sütun hâlinde düzenlenmiştir.

Sütunların İçerikleri

Tablodaki herbir sütünun içeriği şöyledir:

  • Sütun 1 – PROGRAM KODU (1) : Yükseköğretim programlarının kodları
  • Sütun 2 – PROGRAM ADI (2): Üniversitenin adı (Kırmızı ve büyük harfler ile), iniversitenin adının yanında ve parantez içinde türü (vakıf/devlet), programın bağlı olduğu yüksekokulun adı (koyu harflerle) ve ön lisans programının adı
  • Sütun 3 – ÖĞR. SÜRE (3): Programın öğretim süresi
  • Sütun 4 – PUAN TÜRÜ (4): Programın puna türü
  • Sütun 5 – GENEL KONT. (5): Programın genel kontenjanı
  • Sütun 6 – OK. BİR KONT. (6): Programın okul birincisi kontenjanı
  • Sütun 7 – ÖZEL KOŞUL VE AÇIKLAMALAR (7): Programla ilgili özel koşul ve açıklamaları (Bu koşul ve açıklamalar birer numara ile gösterilmiştir. Bu numarların anlamış şu yazımızda açıklanmıştır.)
  • Sütun 8 – 2019-YKS 0,12 BAŞARI SIRASI (8): 2019 yılında, bu programa yerleşen en düşük puanlı adayın sıralaması
  • Sütun 9 – 2019-YKS EN KÜÇÜK PUAN (9): 2019 yılında, bu programa yerleşen en düşük puanlı adayın puanı

2020-YKS’de yeni açılan programlarda (- – – -) yer almaktadır. Kontenjanı 2019-YKS Merkezî Yerleştirme ile dolmayan programlarda hiçbir işaret bulunmaz.

Tablo 3 ve Tablo 4 İçin ÖSYM Uyarısı

Bu iki tablo ile tercih yaparken, geçen seneki puan ve sıralmaları etkileyecek bazı durumlar hakkında ÖSYM’nin yaptığı uyarıyı anlaşılır bir dille aşağıdaki bağlantıda verdim.

DERSİN SONU

Kimya Özel Dersi Al

Yorum yaparak bize destek olabilirsiniz.

2 yorum “Tablo 3 Hakkında ÖSYM Açıklamaları”

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu kadar HTML serbest:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>