Online Kimya Özel Dersi Al

ÜCRET

KONU

TARİH

YKS Ek Puanları Hakkında Bilinmesi Gereken Herşey

YKS Sınavı 2021

YKS Ek puanları demek, ortaöğretimde yani lisede belli dallardan mezun olan öğrencilerin YKS puanlarına eklenecek puanlar demektir.

Ek Puan Nedir?

ÖSYM, bazı yükseköğretim programlarına yerleşirken, YKS yerleştirme puanlarına ilaveten bir puan vermektedir. Diploma notu baz alınarak hesaplanan bu ilave puana ek puan denir.

YKS Ek Puanları Kimlere Verilir?

Ek puanı sadece, ortaöğretimde yani lisede, belli dallarda okuyan öğrenciler alır. Bu öğrencilerin ek puan alabilmesi için de lisede okudukları dal ile ilgili yükseköğretim programını tercih etmeleri gerekir. Bunu haricinde ek puan alınmaz.

Bu ek puanın TYT yerleştirme puanına eklenmesi için, TYT’den 150 veya daha yüksek puan almış olman gerekmektedir. Yine ek puanın SAY, EA, SÖZ veya DİL yerleştirme puanlarına eklenmesi için ise, ilgili puan türünden 170 veya daha yüksek puan almış olman gerekmektedir.

Okuduğun lise, alanın ve bu alana bağlı dalın ek puan durumunu öğrenmek için aşağıdaki tabloyu inceleyebilirsin.

UYARI: Yukarıdaki bağlantıda göreceğin, Tablo 3A’da, Tablo 3B.1’de yer alan programlar için ek puanlar, 30.03.2012 tarihi itibarıyla bir mesleğe yönelik program uygulayan ortaöğretim kurumlarından mezun olan veya belirtilen tarih ve öncesinde öğrenim görmekte olan öğrenciler için uygulanacaktır. İlgili ortaöğretim kurumuna 30.03.2012 tarihinden sonra kayıt olan adaylar için Tablo 3A ve Tablo 3B.1 kapsamında ek puan hesaplanmayacaktır.

Ek puan, Ortaöğretim Başarı Puanı ile aynı şey değildir. Ek puan bazı öğrencilere, Ortaöğretim Başarı Puanına ilave olarak verilir. Yani, Ortaöğretim Başarı Puanını YKS sınavına giren herkes alır fakat ek puanı sadece belli öğrenciler alır.

Ek Puan Nasıl Hesaplanır?

Bu ek puan, Ortaöğretim Başarı Puanın 0,06 ile çarpılarak hesaplanır.

Örnek vermek gerekirse, diploma notun 80 olsun. Bu durumda Ortaöğretim Başarı Puanın 80 x 5 = 400 olacaktır. Bu durumda alacağın ek puan 400 x 0,06 = 24 puan olacaktır.

Üniversiteye Yerleşmiş Öğrenciler İçin OBP ve Ek Puan Durumu Nedir?

Bir önceki yıl YKS sınavından aldığın puan ile bir yükseköğretim programına yerleştiysen veya özel yetenek sınavı sonucu kayıt olduysan, bu yıl alacağın YKS puanları ile bir yükseköğretim programına yerleştirilirken OBP’ye uygulanacak katsayılar yarıya düşürülecektir. Yani OBP ve varsa ek puanın yarı yarıya azalacaktır.

Bir önceki yıl YKS’de özel yetenek sınavı sonucu kayıt olanların bilgisi, Yükseköğretim Bilgi Sisteminden (YÖKSİS) alınacak ve bu adayların OBP’lerinin çarpılacağı katsayıları yarıya düşürülecektir.

YKS Sınavında Üniversiteye Yerleşip Liseden Mezun Olamayanlar için OBP ve Ek Puan Durumu

Bu konuda ÖSYM, 2020 yılı YKS Klavuzunda bir açıklama yapmıştır. Bu açıklamaya göre; 2019 yılında, lise son sınıf öğrencisi iken, henüz mezun olmadığı halde sınava giren adaylardan, bir yükseköğretim programına yerleşme hakkı kazananların, kazandıkları bölümlere geçici kayıtları yapılmıştır. Fakat okuduğu lisedeki bütünleme veya tek ders sınavını geçemeyen ve 31 Aralık 2019 tarihine kadar mezuniyet belgelerini getiremeyen adayaların üniversite kayıtları kabul edilmemiş veya geçici kaytıları silinmiştir. ÖSYM, bu adaylara, bir sonraki yıl yapılan YKS sınavına girdikleri taktirde, OBP veya Ek puan kesintisi uygulamayacağını da bildirmiştir.

Mezun Olunca ÖSYM’ye Bildirmek Gerekiyor Mu?

Bu durumdaki adayların, liselerinden mezun olduklarını açıklamak için ÖSYM’ye bir dilekçe ya da belge göndermesine gerek yoktur. ÖSYM gerekli bilgileri e-Okul sisteminden almaktadır.

DERSİN SONU

Kimya Özel Dersi Al

Yorum yaparak bize destek olabilirsiniz.

12 yorum “YKS Ek Puanları Hakkında Bilinmesi Gereken Herşey”

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu kadar HTML serbest:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>