Domain ve DNS Nedir?

Bu yazıda, daha çok site adı ya da site adresi olarak bilinen ve orjinal adıyla “domain ” olan kavramın ne anlama geldiği, buna bağlı olarak DNS kavramı ve domain çeşitleri açıklanmıştır.

Domain Nedir?

Domain, bir internet sitesine girmek üzere tarayıcıya yazdığımız adrestir. Türkçe’ye “Alan adı ” olarak geçse de daha çok “site adı ” veya “site adresi ” olarak kullanılır.

Daha iyi anlaşılabilmesi için şöyle bir giriş yapalım: İnternet siteleri, sunucularda barındırılır. Bu sunuclara “internet sunucuları ” ya da “server ” denir ve bildiğimiz bilgisayarlardan çok da farklı değillerdir. İnternet sunucuları, birbirlerine bağlıdırlar ve hep birlikte “internet ağı” denilen bir ağ oluştururlar. Bu internet ağı, satın aldığımız internet paketi ile evimize ya da internete bağlandığımız cihaza kadar ulaşır. İnternet ağının asıl amacı, insanların, bu ağda kayıtlı olan internet sitelerine ulaşmasını sağlamaktır.

Her sitenin sadece kendisine ait bir IP adresi vardır ve internet ağları, her siteyi IP adresinden tanır, bu adresi yazan bir kullanıcıyı istediği siteye ulaşıtırır. IP adresleri, ezberlenmesi zor olan  ve “113.18.67.21 ” benzeri ifadelerdir.

DNS Nedir?

Domainler, aslında IP adreslerinin tercümesidir. Domain özelliği, “DNS ” özelliği taşıyan sunucular tarafından destekenen bir özelliktir. DNS ( Domain Name System ) sistemi sayesinde, IP adresleri anlaşılır hale getirilir ve akılda kalmaları kolaylaşır. İşte, DNS sistemi sayesinde anlaşılır hale gelmiş IP adreslerine domain diyoruz. İyi ki DNS diye bir teknoloji var, yoksa her bir site adresini ezberlermek telefon numarası ezberlemek gibi bir şey olurdu.

Kaç Çeşit Domain Vardır?

İnternet literatüründe, kullanım amacına göre temel olarak 4 çeşit domain vardır. Bunlar:

1- Üst Düzey Domain Nedir? (Top Level Domain – TLD)

Bir domain adresinin sonundaki noktadan sonra gelen “com “, “net “, “org “, “gov ” “biz “, “tv ” gibi uzantılardır. Çok sayıda üst düzey domain türü vardır. Sitenin içeriği, hitab ettiği kullanıcı kitlesine göre üst düzey domaini de farklı olabilmektedir. Örneğin devlet dairelerine ait sitelerde “gov ” kullanılmaktadır.

2- Ülkeye Özel Üst Düzey Domain Nedir? (Country Code Top Level Domain – ccTLD)

Biraz önce bahsettiğimiz üst düzey domain adresinin sonuna bir nokta ve ülke kodu eklendiğinde bu domain ülkeye özel üst düzey domain olur. Mesela, bizim ülkemize özel üst düzey domain “.tr ” ile biter. Örenğin, “sitecenneti.com.tr” şeklinde bir domain gördüğümüzde sonundaki “.tr ” ifadesinden, bu sitenin Türkiye’ye ait bir site olduğunu anlamalıyız.

3- Alt Domain Nedir? (Subdomain)

Alt domain, genellikle, bir siteye ait bir alt site oluşturmak için kullanılır ve üst düzey domain adının önüne, sonunda yine nokta olan bir ön ek şeklinde yazılır. Örneğin “sitecenneti.com ” hazır siteler satan bir sitenin üst düzey domainidir. Mesela blog haberleri için ayrı bir site kurmak isterse, “blog ” diye bir subdomain kullanabilir ve “blog.sitecenneti.com ” adresine gidildiğinde bu blog sitesine ulaşılabilir.

4- Park Domain Nedir? (Parked Domain)

Aslında, faklı bir domain türü değildir fakat kullanım amacı olarak farklıdır. Bu domainler, bir internet sitesinin domain adresinin yedekleri gibidir ve asıl sitelerine yönlendirilmişlerdir. Yani, bir park domain adresine gitmek istediğimizde, bizi asıl adrese otomatik olarak yönlendirir ve yönlendirdiği adrese gitmiş oluruz. Genellikle, büyük firmalar, kullanıcılarının yanlışlıkla girmeleri olası olan domainleri de satın alarak park domain olarak kullanırlar.

 


--- YAZININ SONU ---








İlgili Yazılar


- Hosting Nedir?

- Sitemi Teslim Aldıktan Sonra Başka Bir Ödemem Olacak mı?

- Siparişim Alındı. Şimdi Ne Olacak?

- Mobil Uyumlu (Responsive) Site Ne Demektir?

- Anahtar Teslimi Site Ne Demektir?

- Yönetim Paneli Nedir?

- SiteCenneti.com ‘dan Satın Alınan Siteler Yönetim Panellidir

- SiteCenneti.com ‘dan Anahtar Teslimi Bir Site Satın Alma Süreci




Yazı Bilgileri






Bir yanıt yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir