Bu yazıda, internet dünyasına ait popüler bir kavram olan “hosting ” kavarmı üzerinde durulacak ve anlaşılır bir dil ile açıklanacaktır.
İnternet siteleri, sunucularda barındırılır. Bu sunuclara “internet sunucuları ” ya da “server ” da denir. İnternet sunucuları, bildiğimiz bilgisayarlardan çok da farklı değillerdir, sınır kabul etmeden birbirlerine bağlıdırlar ve hep birlikte “internet ağı ” denilen bir ağ oluştururlar. Bütün Dünya’ya yayılmış olan bu internet ağı, satın aldığımız internet paketi ile evimize ya da internete bağlandığımız cihaza kadar ulaşır. İnternet ağının asıl amacı, insanların, bu ağda kayıtlı olan internet sitelerine ulaşmasını sağlamaktır.
Tıpkı bir bilgisayarda dosya ve klasörlerin kaytılı tutulması ve gerektiğinde tıklanarak açılabilmesi gibi, ineternet suncularında da internet sitelerini oluşturan dosya ve klasörler kayıtlı olarak saklanır ve domain adresi sayesinde bu dosya ve klasörlere ulaşılabilir. ( Domain kavramının ne olduğunu merak ediyorsanız buraya tıklayınız. ) Bir başka ifade ile, biz bir internet sitesinde dolaşıyor iken, aslında bilmediğimiz bir yerde bulunan bir bilgisayara girmiş ve onu kullanıyoruz. Tabi bu bilgisayardaki bütün dosya ve klasörülere ulaşamıyoruz, sadece girdiğimiz siteye ait olanlara ulaşabiliyoruz.
İşte “hosting “, bir sunucu bilgisayarda kiralanan alandır. Hosting paketine bağlı olarak, kiraladığımız alan ve sunucu bilgisayarın özellikleri ( işletim sistemi, ram… ) değişebilmektedir.
Sunucu bilgisayarın işletim sistemine bağlı olarak genellikle iki çeşit hosting türü vardır. Bunlar; “Linux Hosting ” ve “Windows Hosting ” dir. Linux hostingler genellikle PHP tabanlı siteler için tercih edilir ve Linux çekirdeğini kullanan işletim sistemleri ile çalışır ( Merak ediyorsanız tıklayınız: PHP Nedir? ). Windows hostingler ise genellikle ASP tabanlı siteler için tercih edilir ve işletim sistemleri Windows’tur.
--- YAZININ SONU ---