Bu yazıda, PHP dilinin ne olduğu, etkin bir PHP kullanıcısının bilmesi gereken diğer dillerin neler olduğu, bir PHP dosyasının ne olduğu, PHP dili ile neler yapabileceğiniz ve neden PHP’yi tercih etmek isteyeceğiniz açıklanmıştır.
PHP Nedir?
- PHP, “Hypertext Preprocessor” ifadesinin kısaltmasıdır. Geniş bir tercüme ile, bilgisayarınıza ne yapacağını söyleyen dillere ne yapacaklarını söyler, yani makine diline çevrilebilmesi için bir tercümana ihtiyaç duyar. Bu özelliğinden dolayı PHP bir “betik” dildir.
- Geniş kitleler tarafından kullanılan, açık kaynak kodlu bir dildir. Yani, telif hakkı engeline takılmadan dilediğiniz gibi kullanabileceğiniz bir dildir.
- PHP kodları, serverlarda (sunucularda) çalışır. Yani PHP genellikle bir web sitesinin suncu tarafındaki işlerini yapmak için kullanılır.
- WordPress gibi sistemlerin çekirdeğini oluşturabilecek kadar güçlüdir.
- Facebook gibi siteleri kurabilecek kadar derindir.
- Her seviyedeki kod meraklılarının öğrenebileceği kadar kolaydır.
PHP’yi Etkin Olarak Kullanabilmek İçin Neler Bilmem Gerekli?
Etkin bir PHP yazılımcısı aşağıda listelenen dilleri de bilmelidir.
- HTML
- CSS
- JavaScript (JS)
Eğer bu diller ile ilgili sorunarınız varsa ve profesyonel bir web tasarımcı olmak istiyorsanız, PHP’den önce bu dilleri öğrenmeniz doğru bir tercih olacaktır.
Bir PHP Dosyası Nedir?
- Bir PHP dosyası, text (düz metin), HTML, CSS, JavaScript ve PHP kodları barındırabilir.
- PHP kodları, sunucularda çalışır, bu kodların çıktıları HTML kodları şeklinde web tarayıcınıza ( Chrome gibi) gönderilir.
- PHP dosyaları “.php” uzantılıdır.
PHP Neler Yapabilir?
- PHP, dinamik web sayfaları üretebilir. Yani değişmeyen bir yapıya sahip sayfalar değil de duruma göre tepkiler veren sayfalar oluşturabilir. Mesela, bir üyelik sistemi hazırlayıp, sadece üyelerinizin görebileceği sayfalar oluşturabilirsiniz, ya da üyelere roller atayıp her rol için belli kıstlamalar koyabilir ya da farklı yetkiler verebilirsiniz.
- PHP ile web sunucunuzda dosyalar oluşturabilir, bu dosyaları açıp kapatabilir, okuyabilir, yazabilir ya da silebilirsiniz.
- PHP ile ziyaretçilerinizden ya da kullanıcılırınızdan bilgiler toplayabilir ve bu bilgileri suncunuzda dilediğiniz zamana kadar saklayabilirsiniz.
- PHP ile çerezler (cookies) oluşturabilirsiniz.
- PHP ile veritabanınıza veriler ekleyebilir, silebilir ya da bu verileri güncelleyebilirsiniz.
- PHP ile web sitelerinize kullanıcı kaydı yapabilir ve kayıtlı kullanıcılarınızı kontrol edebilirsiniz.
- PHP ile verilerinizi şifreyebilirsiniz.
Şunu da belirtmekte fayda var: PHP ile sunucunuza resimler, videolar, PDF dosyaları ve hatta Flash dosyaları yükleyebilir ve bu dosyaları dinamik olarak sayfalarınıza yerleştirebilirsiniz.
Yaygın olmasa da, PHP web tasarımı dışında, başka uygulamalar geliştirme gücüne de sahiptir.
Neden PHP?
- PHP; Windows, Linux, Unix, Mac OS X gibi birçok farklı işletim sisteminde çalışabilir.
- PHP, bugün kullanılan neredeyse bütün sunuculara uyumludur.
- Birçok veritabanını destekler.
- PHP ücretsizdir.
- Öğrenmek ve web sayfalarımızda etkin bir biçimde kullanmak kolaydır.
Örnek
Aşağıda basit bir PHP kodu örneği verilmiştir.
<?php echo "Web tarayıcıda sadece burası görünecek."; ?>
SONUÇ:
Anlıyoruz kolaylık ve yaygınlık PHP’nin en belirgin özelliklerindendir. Amacımız bir web tasarımcısı olmak ise, ücretsiz ve gelişmiş bir sunucu taraflı dil arıyorsak PHP kolay ve yaygın bir tercih olacaktır.
--- YAZININ SONU ---