BU DERSİN BAŞLIKLARI
Kategoriler, etiketler ve özel sınıflandırmalar birbiriyle bağlantılı kavramlardır ve kolayca karıştırılabilmektedirler.
Bu yazıda, bir yemek tarifi teması yaptığımızı farzederek, bu kavramları daha anlaşılır hale getireceğiz.
Yemek tarifi sitemizdeki kategoriler şunlar olsun:
Kahvaltı, Öğle Yemeği, Akşam Yemeği, Aperatifler, Çorbalar, Salatalar, Yan Yemekler ve Tatlılar
Bu kategoriler, sitemizde bulunacak bütün yemek tarifleri için yeterli olsun. Güzel de; ya ziyaretçimiz, çikolatalı tatlılar ya da hindili akşam yemeği gibi özel bir tarif arıyorsa ne yapacağız?
İşte burada etiketler (tags) devereye giriyor. Etiketler, içeriklerimizi daha detaylı gruplamanın bir yoludur.
Peki ya sınıflandırmalar, diğer adıyla sınıflandırma yöntemleri bu işin neresinde olacaktır? Aslına bakarsanız, kategoriler ve etiketler birer sınıflandırma yöntemidir. Bu iki sınıflandırma yöntemi, WordPress’in bize sunduğu standart sınıflandırmalardır. Yani, sınıflandırmalar, adından da anlaşılacağı üzere, içeriklerimizi belli sınıflara ayırmanın yollarıdır. Kategoriler ve etiketler, içeriklerimizi belli gruplara böldüğümüz birer sınıflandırma çeşididir. Kategori ve etiket arasındaki temel fark, kategorilerin hiyerarşik yapıda olması, etiketlerin ise hiyerarşik yapıda olmamasıdır. Yani bir kategorinin altı ve üst kategorileri olabilir ama etiketlerde böyle bir hiyerarşi olmaz.
Örneğimize devam edecek olursak, yemek tariflerimiz, kategoriler ve etiketler ile gruplandırıldı. Fakat, tarifleri, daha ulaşılabilir yapacak başka sınıflandırma yöntemleri de düşünebiliriz. Mesela, yemek tarifi sitemiz, tarifleri, pişirme sürelerine göre de sınıflandırabilir. Bu amaç için, tarifleri, 0-30 dak., 30 dak. – 1 saat, 1-2 saat ve 2+ saat olarak sınıflara ayıracak ve “Pişirme Süresi” adında, yeni bir sınıflandırma yöntemi eklemek güzel bir fikir olabilir. Bundan başka, “Hazırlama Yöntemi” adında ve tarifleri; gril, fırın, ocak, buzdolabı gibi sınıflara ayıracak bir sınıflandırma yöntemi de düşünülebilir. Yine bunlara ek olarak, “Baharat Oranı” adında ve tarifleri, baharat oranlarına göre 1-5 arası sınıflara ayıracak başka bir sınıflandırma yöntemi de eklenebilir. İşte eklediğimiz bu ek sınıflandırmalara özel sınıflandırmalar veya özel sınıflandırma yöntemleri denir ve WordPress, istediğimiz kadar sınıflandırma yöntemi eklememize olanak tanır.
Varsayılan Sınıflandırmalar
WordPress kurulumu ile birlikte gelen sınıflandırmalar şunlardır:
- Kategoriler: Hiyerarşik bir sınıflandırma tipidir ve yazılarımızı organize etmek için kullanılır.
- Etiketler: Hiyerarşik olmayan bir sınıflandırmadır ve yazılarımızı organize etmek için kullanılır.
- Yazı Formatları: Yazılarımız için farklı formatlar oluşturmamızı sağlarlar. Yazı formatları, ilerleyen derslerde ele alınacaktır.
Sınıflar (Terms)
Sınıflar, belli bir sınıflandırma türünde oluşturulmuş her bir gruptur. En iyi bilinen şekliyle Kategori bir sınıflandırma yöntemi, yönetim paneline girerek oluşturduğumuz her bir kategori de bir sınıftır. Veya etiket bir sınıflandırma yöntemi, oluşturduğumuz her bir etiket ise bir sınıftır. Yine, “Hayvanlar” adında özel bir sınıflandırma yöntemi oluşturduysak, yönetim panelinden tıpkı kategori oluşturur gibi “kediler“, “köpekler“… adında ve bu sınıflandırma yöntemine ait birer sınıf oluşturabiliriz. Yani sınıflar, WordPress temasının yönetim panelinden oluşturulur ve yönetilir. Bir benzetme yaparak, sınıflandırma yöntemini üst kategori, sınıfı da alt kategorileri olarak düşünebiliriz.
Manuel olarak, sınıf eklemek isteyenler için ise;
wp_insert_term()
fonksiyonu bu görevi yerine getirecektir.
Veritabanı Şeması
Sınıflandırmalar ve sınıflar, aşağıda yapısı verilen tablolarda barındırılır. Bu tablolar:
- wp_terms: Bütün sınıflar bu tabloya kaydedilir.
- wp_term_taxonomy: Bir sınıflandırmaya ait bir sınıf burada tutulur.
- wp_term_relationships: Bir sınıflandırma ile bu sınıflandırmaya ait bir içerik arasındaki bağlantıyı kurar. Mesela, bir yazı ve ait olduğu karegori arasındaki bağı bu tablo kurar.
- wp_posts: Oluşturduğumuz içerikleri depolayan tablodur.
Bu tabloların yapıları aşağıdaki resimde verilmiştir:
Şablonlar
WordPress, sitemizdeki her bir kategori, etiket veya özel sınıfladırmalarımız için, birer şablon hazırlama imkanı sunar. Sınıflandırma şablonları için örnekler, ilerleyen derslerde verilecektir.
Özel Sınıflandırmalar
WordPress, register_taxonomy()
fonksiyonu ile, bizlere, istediğimiz kadar özel sınıflandırma metodu ekleme imkanı sunar. Örneğin, bir kitap eleştirileri sitesinde, “Yazar” adında özel bir sınıflandırma yöntemi ekleyebilirsiniz veya bir film sitesinde, “Aktör” diye özel bir sınıflandırma yöntemi ekleyebilirsiniz. Tıpkı, özel bir yazı tipi oluşturmak gibi, özel bir sınıflandırma yöntemi oluştururken de, bunu bir eklenti olarak oluşturmanız daha mantıklı olur. Çünkü, temanızı değiştirmek istediğinizde, oluşturduğunuz sınıflandırmalar ve sınıfları bu değişimden etkilenmeyecektir.
1 yorum: “2.15 Kategoriler – Etiketler – Özel Sınıflandırmalar”