Online Kimya Özel Dersi Al

ÜCRET

KONU

TARİH

2.11 Tema Dosyalarına Bağlantı Verme (Çağırma)

wordpress tema yapımı

WordPress, şablon dosyalarını (tam sayfa şablon dosyalarını) otomatik olarak tanır ve kullanır. Bu yüzden, bir şablon dosyası hazırladığımızda, bu dosyanın başka bir dosyadan çağırılması gerekmez. Fakat şablon parçaları böyle değildir. Şablon parçalarının kullanılacakları yeri, biz belirleriz ve bu parçaları, şablon fonksiyonlarını kullanarak çağırırız.


Çekirdek Şablon Parçalarını Çağırma

Çekirdek şablon parçaları, WordPress’in isimlendirdiği, sidebar.php, header.php ve footer.php dosyalarıdır ve genellikle, bir şablon dosyası hazırlarken, bu üç şablon parçasını çağırmanız gerekir. Bu temel şablon parçaları, sitenizin ana dizinindedir ve aşağıdaki şablon fonksiyonları kullanılarak çağırılır:

  • get_header(): header.php dosyasını çağırmak için kullanılır. Bu dosya, sayfanızın üst kısmını oluşturur.
  • get_footer(): footer.php dosyasını çağırmak için kullanılır. Bu dosya, sayfanızın alt kısmını oluşturur.
  • get_sidebar(): sidebar.php dosyasını çağırmak için kullanılır. Bu dosya, sayfa kenarı içeriklerimizi oluşturur.

WordPress, sizi, sidebar.php, header.php ve footer.php şablonları konusunda sınırlamaz. Bu şablonlardan, birden fazla sayıda hazırlayabilirsiniz. Mesela, ana sayfanızda farklı bir sayfa kenarı (sidebar) şablonu istiyorsunuz. Bunu yapmak için sidebar-ozel_tasarim.php şeklinde bir dosya hazırlamanız ve ana sayfa şablonunuzda da:

get_sidebar( 'ozel_tasarim' );

fonksiyonunu kullanmanız yeterlidir. Aynı şekilde header-ozel_tasarim.php ve footer-ozel_tasarim.php şablonları da hazırlayabilir ve çağırmak istediğinizde de:

get_header( 'ozel_tasarim' );
get_footer( 'ozel_tasarim' );

fonksiyonlarını kullanmanız yeterlidir. Tabi ben ozel _tasarim dedim, siz istediniz adı kullanabilirsiniz.


Kendi Şablonlarınızı Çağırma

WordPress, adına sizin karar verdiğiniz şablon parçaları hazırlamanıza ve bu şablon parçalarını, istediğiniz yerde çağırmanıza da izin verir. Bu parçaların, temanızın ana dizininde olması da gerekmez, bir alt klasörde de barındırabilirsiniz. Örneğin, temanızın ana dizininde, benim-sablonum.php şeklinde bir şablon parçanız var ve bu parçayı tam sayfa şablonlarınızdan birinde kullanmak istediniz. Yapmanız gereken şey get_template_part('son_tireden_öncesi', 'son_tireden_sonrası') fonksiyonunu, aşağıdaki gibi kullanmaktır.

get_template_part( 'benim', 'sablonum' );

Farkettiyseniz, fonksiyonun iki parametresi var ve bunlar, dosya ismindeki tire (-) işaretinin öncesi ve sonrası oluyor. Eğer dosya isminizde, hakkimizda-sayfasi-sablonu.php dosyasında olduğu gibi birden fazla tire işareti varsa; o zaman parametre olarak son tire işaretinin sağını ve solunu kullanıyoruz. Yani şöyle:

get_template_part( 'hakkimizda-sayfasi', 'sablonu' );

Eğer tema dosya ve klasörlerinin düzeni konusunda, titiz iseniz, bu yüzden de, size özel şablon parçalarını, temaplate-parts adında bir alt klasörün içine kaydettiyseniz, o zaman şöyle bir dizininiz olacak demektir:

themes                               // WordPress'in ana tema dizini
- ilktemam                           // Temanızın ana dizini
- - template-parts                   // Şablon dosyalarınızın ana dizini
- - - hakkimizda-sayfasi-sablonu.php // özel şablon dosyanız
- - - benim-sablonum.php             // özel şablon dosyanız
- - - content-single.php             // özel şablon dosyanız
- - - content-products.php           // özel şablon dosyanız
- -style.css                         // zorunlu stil dosyası ...

Dizini yukarıdaki gibi olan bir temada, template-parts klasörü altında bulunan şablon parçası dosyaları şu şekilde çağırılır:

get_template_part( 'template-parts/hakkimizda-sayfasi', 'sablonu' );
get_template_part( 'template-parts/benim', 'sablonum' );
get_template_part( 'template-parts/content', 'single' );
get_template_part( 'template-parts/content', 'products' );

Tema Dizininden Bir Dosyaya Link/Bağlantı Verme

get_theme_file_uri() Fonksiyonu İle Link Verme

Tema dizininizdeki, bir resim dosyasına ulaşmak isteyebilirsiniz. Bunun için kullanmamız gereken fonksiyon get_theme_file_uri() fonksiyonudur. Bu fonksiyonu, alt klasörlerinize ya da dosyalarınıza ulaşmak için şu şekilde kullanabilirsiniz:

echo get_theme_file_uri( 'images/logo.png' );

Yukarıdaki kod, ana dizinde kayıtlı, images adında bir alt klasörde bulunun logo.png adındaki resmi gösterir.

Eğer bir yavru tema kullanıyorsanız, bu fonksiyon, önce yavru temanızın URI değerini döndürür ve belirtilen dosyayı orada bulmaya çalışır. Eğer yavru temada bulamazsa, ana temanın URI değerini döndürür ve aynı dosyayı ana temada arar.

get_theme_file_path() Fonksiyonu İle Çağırma

Eğer bir php dosyasını, başka bir dosyaya dahil etmek istiyorsanız, bu php dosyasının yolunu (path) get_theme_file_path()fonksiyonu yardımı ile bulabilirisniz. Tıpkı get_theme_file_uri()fonksiyonunda olduğu gibi bu fonksiyon da önce yavru temanızın yolunu getirmeye çalışacak, eğer burada bulamazda ana temanın yolunu bulacak ve oradan getirecektir.

Bir yavru temadan, ana temaya link vermek ya da dosya çağırmak isterseniz, aşağıdaki iki fonksiyonu kullanabilirsiniz:

  • get_parent_theme_uri();
  • get_parent_theme_path();

Mesela ana temanın, ana dizininde images klasörü ve bu klasörün içinde de logo.png adında bir resim dosyası olsun. Yavru temadan bu dosyaya link vermek ya da çağırmak için şu kodlar yeterlidir:

echo get_parent_theme_file_uri( 'images/logo.png' );
//veya
echo get_parent_theme_file_path( 'images/logo.png' );

Parametrelerinde belirtilen yollar yanlış bile olsa, bu iki fonksiyon, belirtilen kırık linki ya da yolu döndürmeye devam edecektir.

Get_theme_file_uri(), get_theme_file_path(), get_parent_theme_file_uri(), get_parent_theme_file_path() fonsksiyonları , WordPress 4.7 sürümü ile birlikte gelmiştir. Önceki sürümlerde, get_template_directory_uri(), get_template_directory(), get_stylesheet_directory_uri(), get_stylesheet_directory() fonksiyonları kullanılmaktaydı. Hatırlatmakta fayda var ki, 4.7 ve sonraki sürümler bu fonksiyonların hepsini tanırken, önceki sürümler yeni fonksiyonları tanımamaktadır. Yine de, en yeni fonksiyonları kullanmak doğru bir alışkanlıktır.


get_permalink() Fonksiyonu ile Dinamik Linkler

Kalıcı bağlantı ayarınız ne olursa olsun, get_permalink() fonksiyonu ile, bir yazı ya da sayfaya, ID değerini kullanarak, dinamik bir link verebilirsiniz. Bunun için kullanmanız gereken kod şudur:

<a href="<?php echo get_permalink($ID); ?>">Bir bir linktir.</a>

Bu fonksiyonda, parametre olarak, içeriğin ID değerinin dışında, adını veya link adını (slug) da kullanabilirsiniz, fakat daha sonradan, içeriğin adında veya link adında yapacağınız değişiklikler, oluşturduğunuz linkleri kırabilir. Parametre olarak, içeriğin ID değerini kullanmak bu yüzden daha güvenli olacaktır. Çünkü, adı veya link adı değişen bir içeriğin ID değeri değişmez.

DERSİN SONU

Kimya Özel Dersi Al

Yorum yaparak bize destek olabilirsiniz.

1 yorum: “2.11 Tema Dosyalarına Bağlantı Verme (Çağırma)”

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu kadar HTML serbest:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>