BU DERSİN BAŞLIKLARI
- 1 WordPress’in Tarihçesi
- 2 WordPress Nedir? Ne işe Yarar?
- 3 WordPress’in Güçlü Özellikleri Nelerdir?
- 3.1 1. Kullanım Kolaylığı
- 3.2 2. Esneklik
- 3.3 3. Kolayca Yayınlama
- 3.4 4. Yayınlama Araçları
- 3.5 5. Kullanıcı Yönetimi
- 3.6 6. Medya Yönetimi
- 3.7 7. Standartlara Uygunluk
- 3.8 8. Kolay Tema Sistemi
- 3.9 9. Eklentiler ile Gelişme
- 3.10 10. Dahili Yorum Sistemi
- 3.11 11. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
- 3.12 12. WorPpress’i Kendi Dilinizde Kullanın
- 3.13 13. Kolay Kurulum ve Güncelleme
- 3.14 14. Import Ediciler (Dışa Aktarıcılar)
- 3.15 15. Hepsi Size Özel
- 3.16 16. Özgürlük
- 3.17 17. Topluluk
- 3.18 18. Destek
Yıllarını WordPress’e vermiş biri olarak, WordPress nedir sorusuna vereceğim cevap şudur: Bir internet sitesi tasarlayacaksanız işinizi 100 kat kolaylaştıran bir sistemdir. Şöyle de diyebiliriz, tek başınıza 100 günce yapabcağınız tasarımı WordPress ile bir günde yapabilirsiniz. Çünkü, WordPress daha kurulumuyla birlikte, çalışan ve profesyonel olarak kodlanmış bir alt yapıya sahip bir web sitesi ve yönetim paneli olarak geliyor. Yani maça daha baştan 10-0 galip başlıyorsunuz.
WordPress’in Tarihçesi
WordPress, ilk etapta, kişisel bir yayıncılık sistemi (publishing system) olarak tasarlanmıştır. Çıkış amacı, insanlara, yayın yapabilecekleri, GNU lisansı altında, kaliteli bir mimariye sahip, PHP ve MySQL tabanlı, bir sistem sunmaktır.
Ortaya çıkışı 2001 yılına dayanır. WordPress, zaman içinde, kullanıcılarının tecrübelerinden de yararlanarak gelişmiş ve günümüzde kararlı ve ücretsiz bir sistem olarak yayın hayatına devam etmektedir.
WordPress Nedir? Ne işe Yarar?
Aslında iki tane WordPress var. Bunlar:
Bizim WordPress Nedir? derken kastettiğimiz WordPress.org’dur. Ama WordPress.com’dan da kısaca bahsetmezsek zannediyorum doğru olmaz.
WordPress.com Nedir?
Bu WordPress, web tasarımına gönül verenleri değil de daha ziyade blog yazmak isteyenleri ilgilendirir. WordPress.com, tıpkı Google Blogger gibi, bir hesap açarak dilediğiniz gibi blog yazabileceğiniz veya dünyanın değişik yerleriden bloggerların paylaştığı yazıları inceleyebileceğiniz bir blog sistemidir.
WordPress.org Nedir?
Aslında WordPress Nedir diye soranların merak ettiği WordPress budur. Bilgisayarımıza indirebildiğimiz, web sitelerini yönetmek veya tasaralamak için kullandığımız, web sitesi yapıp satarak para kazanmak için kullandığımız WordPress budur. Gelin bu WordPress’i tanıyalım.
Kendi tabirleriyle; “WordPress, güzel bir web sitesi, blog veya uygulama oluşturmak için kullanabileceğiniz açık kaynaklı bir yazılımdır“.
Sıkıcı bir tanım isterseniz WordPress; açık kaynak kodlu bir “İçerik Yönetim Sistemidir”. İçerik yönetim sistemi tabiri “Content Management System” yani kısaca CMS ifadesinin Türkçe tercümesidir. Yani WordPress, içeriğimizi yönetir. Peki, hangi içeriğimizi yönetir? Tabi ki internet sitemizdeki içeriklerimizi yönetir. Peki nasıl yönetir? Bir internet sitesi oluşturup, oluşturduğumuz bu sitenin a’dan z’ye bütün içeriğini, dizaynını kolayca değiştirebilmeyi, silebilmeyi veya güncelleyebilmeyi sağlar. Ve dahası, bütün bu değişiklikleri yapabilmek için ihtiyacımız olan tek şey internete bağlanabilen herhangi bir cihazdır.
WordPress, açık kaynak kodlu bir sistem olduğu için, birçok kişinin ortak çalışması ile üretilmiştir ve ücretsizdir. Yine bu yüzden, üzerinde her türlü değişiklik yapıp, istediğiniz şekilde kullanma hakkına sahipsiniz demektir.
WordPress’in Güçlü Özellikleri Nelerdir?
Yine WordPress ekibinin kendi tabiriyle, güçlü özellikleri şunlardır:
1. Kullanım Kolaylığı
Kullanımı kolay olduğu için, WordPress, kolayca bir internet sitesi kurmanızı ve yönetebilmenizi sağlar. Hatta bazılarına göre WordPress kullanmak, facebook kullanmaktan daha kolaydır.
2. Esneklik
WordPress ile, kişisel bir blog sitesinden, profesyonel bir fotoğraf bloğuna, bir e-ticaret sitesinden, bir devlet sitesine, magazin veya haber sitesine veya online topluluk sitesine kadar istediğiniz her türden internet sitesini kurabilirsiniz. Binlerce farklı tema seçeneği ile sitenizi renklendirebilir, bir çok eklenti seçeneği ile sitenize bir çok özellik ekleyebilirsiniz.
3. Kolayca Yayınlama
Daha önce herhangi bir bilgisayar ortamında bir belge hazırladıysanız, bu WordPress ile içerik hazırlayıp yayınlayabileceksiniz demektir. WordPress ile yazılar ve sayfalar oluşturmak ve bu içeriklere resimler ve videolar eklemek çok basit, bu içerikleri yayınlamak ise bir butona tıklamak kadar kolaydır.
4. Yayınlama Araçları
WordPress ile içerikleriniz yönetmek çok kolaydır. Yarım kalan bir içeriğinizi taslak olarak kaydedebilir ve istediğiniz zaman kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yine içeriklerinizi yayınlamak için, ileri bir tarih seçip o tarihte otomatik olarak yayınlanmısını sağlayabilirsiniz. Yine içeriklerinizin önceki versiyonlarını görebilirsiniz. Yine sayfalarınızı veya yazılarınızı şifre ile koruyabilir ve sadece belli kişilerin erişmesini sağlayabilirsiniz. Bu özellikler, WordPress’in standart özellikleridir.
5. Kullanıcı Yönetimi
WordPress, size, 5 farklı kullanıcı rolü sunar ve kullanıcılarınızı bu rollere göre sınıflandırabilmenizi sağlar. Yönetici, siteyi yöneten ve en yetkili olan kişidir, editörler, içerikler ile çalışır, yazarlar ve içerik sağlayıcılar, sitenize içerik ekleyebilir, aboneler ise profillerini yönetebilirler.
6. Medya Yönetimi
Bir resmin binlerce kelime konuştuğu söylenir. Bu söz bize, resimlerin ne kadar önemli olduğunu anlatmaktadır. WordPress güçlü bir medya ortamı sunar ve resimlerinizi sürükle bırak şeklinde, kolayca ve hızlıca yükleyebilmenizi sağlar. WordPress ile resimlerinize alternatif yazılar ve altyazılar ekleyebilir, içeriklerinize bu resimleri kolayca dahil edebilir, yazılarınızda ya da sayfalarınızda foto galeriler oluşturabilirsiniz. Bununla beraber WordPress, yüklenen resimleri, yeniden boyutlandırabilmeyi veya kırpmayı da sağlar.
7. Standartlara Uygunluk
WordPress’in yapısındaki her bir kod parçarsı W3C standartlarına uygundur. Yani, websiteniz, günümüzün ve yarının web tarayıcılarında çalışacaktır. WordPress ile web siteniz, bugün çok güzel, yarın da çok güzel olmaya devam edecek.
8. Kolay Tema Sistemi
WordPress kurulumu, üç farklı tema ile birlikte gelir. Fakat bu temalar size göre değilse, tema sayfasında binlerce tema sizin güzel bir web sitesi oluşturmanız için beklemektedir. Bu temalar da sizi tatmin etmediyse, kendi temanızı bir tıklama ile yükleyebilir ve kullanabilirsiniz. Yüklediğiniz temayı kullanmaya başlamak saniylerinizi alacaktır.
9. Eklentiler ile Gelişme
WordPress, çekirdek yapısında bir çok standart özellik ile birlikte gelmektedir. Fakat bir bütün web sitelerinin ihtiyacını gidecerek özellikleri barındırmak mümkün değildir. Fakat WordPress, eklenti sayfası ile sizlere onbinlerce eklenti sunarak, gereksiniminize uygun özelliği bu eklentiler ile sitenize ekleyebilmeyi sağlar. Gelişmiş galeriler, sosyal ağlar, forumlar, sosyal medya bileşenleri, spam engelleyiciler, takvimler, SEO araçları ve formlar gibi bir çok özelliği bu eklentiler sayesinde sitenize ekleyebilirsiniz.
10. Dahili Yorum Sistemi
Bloğunuz sizin evinizdir ve yorumlar da, bloğunuzdaki içerikler ile ilgilenen konuklarınızdır. WordPress kurulumu bir forum sitesinde olabilecek kadar gelişmiş ve yönetilebilen bir yorum sistemi ile birlikte gelir.
11. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO)
WordPress, SEO için optimize edilmiş şekilde gelir. Fakat daha detaylı optimizasyonlar için kullanabileceğiniz bir çok WordPress bileşeni de mevcuttur.
12. WorPpress’i Kendi Dilinizde Kullanın
WordPress ile bir siteyi tercüme etmek ve farklı dillerde yayın yapmasını sağlamak kolay bir işlemdir.
WordPress 70’ten fazla dile tercüme edilmiştir olarak gelir.
13. Kolay Kurulum ve Güncelleme
Yaygın kullanılması nedeniyle, bir çok hosting servisi, WordPress’i otomatik kurma özelliğine sahiptir. Bunun dışında, bir veritabanı oluşturup, bir FTP programı ile de WordPress dosyalarınızı sunucunuza yüklemeniz, kurulumu başlatmak için yeterli olacaktır. WordPress, tek tık ile, hem kendini hem de kullandığınız bütün tema ve eklentileri güncelleme imkanı sunar.
14. Import Ediciler (Dışa Aktarıcılar)
Bazen hosting firmaları kapanır ya da başka sebepler ortaya çıkar ve taşınmak gerekir. Bir web sitesini taşımak bazen bir kabusa dönebilir. WordPress, import ve export (içe ve dışa aktarım) özellikleri ile bir yerden bir yere kolayca taşınabilir.
15. Hepsi Size Özel
Web sitenizi başkalarına emanet etmek bazen rahtsız edici olabilir. Çünkü, bir sabah uyanıp da sitenizin ortadan kaybolduğunu görmek oldukça travmatik olacaktır. WordPress, web sitenizin herşeyi ile sizin avuçlarınızda olmasını sağlar.
16. Özgürlük
WordPress, GPL lisansı altında yazılmış bir teknolojidir. GPL, sizlerin özgürlüğünü korumak için vardır. Yani, WordPress’i özgürçe kullanıp, deşiştirebilir ya da dağıtabilirsiniz.
17. Topluluk
Wordperss, en popüler CMS olduğun için, enerjik ve destekleyici bir topluluğa sahiptir. Destek forumlarında bir soru sormanız, gönüllü destekçilerden gerekli yardımı almanız için yeterlidir. Aynı zamanda WordCamp mitinglerine katılabilir, WordPress hakkında oluşuturulan bir çok bloğu ve dersi takip edebilirsiniz. WordPress toplulukları, WordPress’in bugünlere gelmesinde en büyük paya sahiptir.
18. Destek
Siz de bir WordPress gönüllüsü olabilirsiniz. WordPress’in gelişmesine katkıda bulunabilir, destek forumunda soruları cevaplayabilir, öğretici içerikler yazabilir, tercümeler yapabilir, WordCamp mitinglerinde konuşmalar yapabilirsiniz. Yeteneğinizi, WordPress topluluğuna katılarak değerlendirmek isterseniz, WordPress sizi kabul etmekten mutluluk duyacaktır.