Online Kimya Özel Dersi Al

ÜCRET

KONU

TARİH

WordPress – Drupal 8 Karşılaştırması

WordPress - Drupal karşılaştırması

WordPress ve Drupal, dünya çapında ve yaygın olarak kullanılan iki farklı içerik yönetim sistemidir (CMS). Bu derste, bu iki sistemin temel özellikleri, birbirine göre güçlü ve zayıf yönleri ele alınacaktır.

Kısaca Tarihçeleri

WordPress

WordPress, ilk etapta, kişisel bir yayıncılık sistemi (publishing system) olarak tasarlanmıştır. Çıkış amacı, insanlara, yayın yapabilecekleri, GNU lisansı altında, kaliteli bir mimariye sahip, PHP ve MySQL tabanlı, bir sistem sunmaktır.

Ortaya çıkışı 2001 yılına dayanır. WordPress, zaman içinde, kullanıcılarının tecrübelerinden de yararlanarak gelişmiş ve günümüzde, 5. sürümüyle, kararlı ve ücretsiz bir sistem olarak yayın hayatına devam etmektedir.

Drupal

Drupal, 2000 yılında, üniversite öğrencilerinin kurdukları bir internet ağı ile aralarında bilgi paylaşmak için oluşturdukları bir platform olarak başlamıştır ve ilk defa 2001 yılı başında bir yazılım olarak ortaya çıkmıştır. Günümüzde 8. sürümüyle yayın hayatına devam etmektedir.

CMS Sistemleri Arasındaki Sıralamaları

2018 sonu verilerine göre aşağıdaki resim, dünyada en çok kullanılan CMS sistemlerini, bu sistemlerin pazar paylarını (Market Share), dünyada bu sistemler ile kurulmış site sayılarını (Active Sites) ve dünyada en popüler ilk 1 milyon sitedeki paylarını (# of Websites in Million) vermektedir.

Dünya'da En Çok Kullanılan CMS Sistemleri Sıralaması
Dünya’da En Çok Kullanılan CMS Sistemleri Sıralaması

Yukarıda da görüldüğü gibi en yaygın CMS teknolojileri şunlardır:

  1. WordPress
  2. Joomla
  3. Drupal
  4. Magento
  5. Blogger
  6. Shopify
  7. TYP03
  8. Bitrix
  9. Squarespace
  10. Prestashop

Resimdeki tablo bize, WordPress’in açık ara daha popüler bir CMS teknolojisi olduğunu göstermektedir. 

Drupal’ın Temel Özellikleri

Drupal Yönetim Panelinden Bir Görüntü

Drupal; açık kaynak kodlu bir içerik yönetim sistemidir, yani ücretsiz olarak dağıtılıp çoğaltılabilir ve üzerinde değişiklik yapılabilir.

Drupal’ın, bugün yayında olan son sürümü Drupal 8’dir. Bu sürüm ile birlikte, Drupal’ın öne çıkan özellikleri şunlardır:

  1. Twig Tema Motoru (Twig Theme Engine) : Drupal temaları tasarlamak için, PHP (minimum 5.3.3) tabanlı, Symfony2 kütüphanesi ile yapılmış bir yazılım kullanır.
  2. Mobil Uyumluluk: Drupal 8 ile birlikte, mobil uyumluluk (cep telefonu ve tablet uyumluluğu) öncelik kazanmıştır.
  3. HTML5 Uyumluluğu: Drupal 8 ile birlikte, HTML5 uyumluluğu artmıştır.
  4. Çoklu Dil Desteği: Drupal 8, çoklu dil desteği ile birlikte gelir.
  5. Dizayn Kontrolü : Drupal, içerikleriniz (contents), görünümleriniz (wievs) ve alanlarınız (fields) üzerinde, dosya sistemi düzeyine kadar inen bir kontrol sağlar.
  6. Kolay Yazım : Bir WYSIWYG editörü olan CKEditor yardımı ile kolayca içerik üretmenizi sağlar.
  7. Kolay Düzenleme : Drupal 8, içeriklerinizi sadece yönetim panelinden değil, ön yüzden de düzenlemenizi sağlar.
  8. Standart Views Özelliği : Views özelliği, içerikleriniz için listeler oluşturmanızı, düzenlemenizi ve yayınlamanızı sağlar. Drupal 8 ile birlikte bu özellik standart hale gelmiştir.
  9. Daha Çok Erişilebilirlik (Accessibility) Desteği : Engelli kişilerin de web sitelerini kullanabilmesini sağlayan erişilebilirlik desteği artmıştır.
  10. Hypertext Application Language (HAL) Entegresi : Drupal 8, HAL entegresi ile birlikte gelmektedir. Bu sayede, Drupal siteleri de JSON veya XML formatında data alış-verişi yapabilmektedir.
  11. Alan (Fields) Bolluğu : Drupal 8, e-mail, telefon, link, tarih… gibi bir çok farklı tipte içerikler oluşturabileceğiniz bir çok alan ile birlikte gelir.
  12. Kolay Rehber : Drupal 8, kullanım kolaylığı sağlaması için, kolay tıklanacak şekilde rehberler içerir.
  13. Hızlı Yüklenme : Drupal 8, Cahce (hafıza) sitemi ve gereksiz JavaScript kodlarını kullanmayarak hızlı sayfa yüklemeleri sağlar.
  14. Piyasa Standartları : Drupal 8, PHP 7 ve PHP 7 ile birlikte gelen bütün standartlara uyumludur.
  15. JavaScript Automated Testing : Durpal 8, JavaScript kodlarındaki hataları test etme özelliği ile birlikte gelir.
  16. BigPipe İle Hızlı Açılan Sayfalar : Drupal ile entegre olarak gelen BigPipe projesi, sayfaların farklı yerlerini farklı öncelikte yükleyerek, daha hızlı içerik yüklemeleri sağlar.

WordPress’in Temel Özellikleri

WordPress ile ilgili daha detaylı bir bilgi için, WordPress Nedir? Ne İşe Yarar? Güçlü Özellikleri Nelerdir? adlı dersimizi okuyabilirsiniz.

WordPress’in güçlü özellikleri şunlardır:

  1. Kullanım Kolaylığı: Kullanımı kolay olduğu için, WordPress, kolayca bir internet sitesi kurmanızı ve yönetebilmenizi sağlar. Hatta bazılarına göre WordPress kullanmak, facebook kullanmaktan daha kolaydır.
  2. Esneklik: WordPress ile, kişisel bir blog sitesinden, profesyonel bir fotoğraf bloğuna, bir e-ticaret sitesinden, bir devlet sitesine, magazin veya haber sitesine veya online topluluk sitesine kadar istediğiniz her türden internet sitesini kurabilirsiniz. Binlerce farklı tema seçeneği ile sitenizi renklendirebilir, bir çok eklenti seçeneği ile sitenize bir çok özellik ekleyebilirsiniz.
  3. Kolayca Yayınlama: Daha önce herhangi bir bilgisayar ortamında bir belge hazırladıysanız, bu WordPress ile içerik hazırlayıp yayınlayabileceksiniz demektir. WordPress ile yazılar ve sayfalar oluşturmak ve bu içeriklere resimler ve videolar eklemek çok basit, bu içerikleri yayınlamak ise bir butona tıklamak kadar kolaydır.
  4. Yayınlama Araçları: WordPress ile içerikleriniz yönetmek çok kolaydır. Yarım kalan bir içeriğinizi taslak olarak kaydedebilir ve istediğiniz zaman kaldığınız yerden devam edebilirsiniz. Yine içeriklerinizi yayınlamak için, ileri bir tarih seçip o tarihte otomatik olarak yayınlanmısını sağlayabilirsiniz. Yine içeriklerinizin önceki versiyonlarını görebilirsiniz. Yine sayfalarınızı veya yazılarınızı şifre ile koruyabilir ve sadece belli kişilerin erişmesini sağlayabilirsiniz. Bu özellikler, WordPress’in standart özellikleridir.
  5. Kullanıcı Yönetimi: WordPress, size, 5 farklı kullanıcı rolü sunar ve kullanıcılarınızı bu rollere göre sınıflandırabilmenizi sağlar. Yönetici, siteyi yöneten ve en yetkili olan kişidir, editörler, içerikler ile çalışır, yazarlar ve içerik sağlayıcılar,sitenize içerik ekleyebilir, aboneler ise profillerini yönetebilirler.
  6. Medya Yönetimi: Bir resmin binlerce kelime konuştuğu söylenir. Bu söz bize, resimlerin ne kadar önemli olduğunu anlatmaktadır. WordPress güçlü bir medya ortamı sunar ve resimlerinizi sürükle bırak şeklinde, kolayca ve hızlıca yükleyebilmenizi sağlar. WordPress ile resimlerinize alternatif yazılar ve altyazılar ekleyebilir, içeriklerinize bu resimleri kolayca dahil edebilir, yazılarınızda ya da sayfalarınızda foto galeriler oluşturabilirsiniz. Bununla beraber WordPress, yüklenen resimleri, yeniden boyutlandırabilmeyi veya kırpmayı da sağlar.
  7. Standartlara Uygunluk: WordPress’in yapısındaki her bir kod parçarsı W3C standartlarına uygundur. Yani, websiteniz, günümüzün ve yarının web tarayıcılarında çalışacaktır. WordPress ile web siteniz, bugün çok güzel, yarın da çok güzel olmaya devam edecek.
  8. Kolay Tema Sistemi: WordPress kurulumu, üç farklı tema ile birlikte gelir. Fakat bu temalar size göre değilse, tema sayfasında binlerce tema sizin güzel bir web sitesi oluşturmanız için beklemektedir. Bu temalar da sizi tatmin etmediyse, kendi temanızı bir tıklama ile yükleyebilir ve kullanabilirsiniz. Yüklediğiniz temayı kullanmaya başlamak saniylerinizi alacaktır.
  9. Eklentiler ile Gelişme: WordPress, çekirdek yapısında bir çok standart özellik ile birlikte gelmektedir. Fakat bir bütün web sitelerinin ihtiyacını gidecerek özellikleri barındırmak mümkün değildir. Fakat WordPress, eklenti sayfası ile sizlere onbinlerce eklenti sunarak, gereksiniminize uygun özelliği bu eklentiler ile sitenize ekleyebilmeyi sağlar. Gelişmiş galeriler, sosyal ağlar, forumlar, sosyal medya bileşenleri, spam engelleyiciler, takvimler, SEO araçları ve formlar gibi bir çok özelliği bu eklentiler sayesinde sitenize ekleyebilirsiniz.
  10. Dahili Yorum Sistemi: Bloğunuz sizin evinizdir ve yorumlar da, bloğunuzdaki içerikler ile ilgilenen konuklarınızdır. WordPress kurulumu bir forum sitesinde olabilecek kadar gelişmiş ve yönetilebilen bir yorum sistemi ile birlikte gelir.
  11. Arama Motoru Optimizasyonu (SEO): WordPress, SEO için optimize edilmiş şekilde gelir. Fakat daha detaylı optimizasyonlar için kullanabileceğiniz bir çok WordPress bileşeni de mevcuttur.
  12. WordPress’i Kendi Dilinizde Kullanın: WordPress ile bir siteyi tercüme etmek ve farklı dillerde yayın yapmasını sağlamak kolay bir işlemdir. WordPress 70’ten fazla dile tercüme edilmiştir olarak gelir.
  13. Kolay Kurulum ve Güncelleme: Yaygın kullanılması nedeniyle, bir çok hosting servisi, WordPress’i otomatik kurma özelliğine sahiptir. Bunun dışında, bir veritabanı oluşturup, bir FTP programı ile de WordPress dosyalarınızı sunucunuza yüklemeniz, kurulumu başlatmak için yeterli olacaktır. WordPress, tek tık ile, hem kendini hem de kullandığınız bütün tema ve eklentileri güncelleme imkanı sunar.
  14. Import Ediciler (Dışa Aktarıcılar): Bazen hosting firmaları kapanır ya da başka sebepler ortaya çıkar ve taşınmak gerekir. Bir web sitesini taşımak bazen bir kabusa dönebilir. WordPress, import ve export (içe ve dışa aktarım) özellikleri ile bir yerden bir yere kolayca taşınabilir.
  15. Hepsi Size Özel: Web sitenizi başkalarına emanet etmek bazen rahtsız edici olabilir. Çünkü, bir sabah uyanıp da sitenizin ortadan kaybolduğunu görmek oldukça travmatik olacaktır. WordPress, web sitenizin herşeyi ile sizin avuçlarınızda olmasını sağlar.
  16. Özgürlük: WordPress, GPL lisansı altında yazılmış bir teknolojidir. GPL, sizlerin özgürlüğünü korumak için vardır. Yani, WordPress’i özgürçe kullanıp, deşiştirebilir ya da dağıtabilirsiniz.
  17. Topluluk: Wordperss, en popüler CMS olduğun için, enerjik ve destekleyici bir topluluğa sahiptir. Destek forumlarında bir soru sormanız, gönüllü destekçilerden gerekli yardımı almanız için yeterlidir. Aynı zamanda WordCamp mitinglerine katılabilir, WordPress hakkında oluşuturulan bir çok bloğu ve dersi takip edebilirsiniz. WordPress toplulukları, WordPress’in bugünlere gelmesinde en büyük paya sahiptir.
  18. Destek: Siz de bir WordPress gönüllüsü olabilirsiniz. WordPress’in gelişmesine katkıda bulunabilir, destek forumunda soruları cevaplayabilir, öğretici içerikler yazabilir, tercümeler yapabilir, WordCamp mitinglerinde konuşmalar yapabilirsiniz. Yeteneğinizi, WordPress topluluğuna katılarak değerlendirmek isterseniz, WordPress sizi kabul etmekten mutluluk duyacaktır.

Drupal’ın WordPress’e Göre Güçlü Özellikleri

Her iki platform da, güvenlik açısından bir çok üstün özelliğe sahiptir. Fakat burada, WordPress, popülerliğinin bir miktar dezavantajını yaşamaktadır. Drupal’ın, WordPress’e göre daha güçlü olduğu özellik denince akla güvenlik gelebilir.

WordPress’in Drupal’a Göre Güçlü Özellikleri

WordPress’in, Drupal’a göre daha üstün taraflarını şöyle sıralayabiliriz:

  • WordPress daha popülerdir.
  • Popüler olduğu için, erişime daha yakındır, kaynak açısından daha zengindir, yardım almak daha kolaydır.
  • WordPress daha kolaydır. WordPress’i öğrenme ve kullanma süreci daha kısa sürer.
  • Bir WordPress sitesini yayına hazır hale getirmek için gereken ortalama masraf daha Drupal sitesine göre daha azdır. Drupal daha karmaşık bir sistem olduğu için, yardım alma ihtiyacı daha fazladır.
  • WordPress’in kurulumu ve yayına hazır hale gelme süreci daha kısa sürmektedir.
  • WordPress için üretilmiş tema ve eklenti sayısı daha fazladır.

Sonuç

Bana göre WordPress daha ağır bassa da, her iki CMS teknolojisinin de arka planında, ciddi bir emek vardır. Her iki teknoloji de milyonlarca sitenin alt yapısını oluşturmaktadır. Burada şu teknoloji daha iyidir demek yerine, ihtiyacımızın türüne göre, o ihtiyacı en iyi karşılayan CMS teknolojisi şudur demek daha doğru olacaktır. Çünkü her iki sistemin de diğerinden daha güçlü olduğunu iddia ettiği özellikleri vardır.


DERSİN SONU

Kimya Özel Dersi Al

Yorum yaparak bize destek olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu kadar HTML serbest:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>