Online Kimya Özel Dersi Al

ÜCRET

KONU

TARİH

CMS Nedir?

Tanım

En kısa tabiriyle, CMS, içerik yönetim sistemi demektir (İYS). CMS, herkes web sitesi yapabilsin ve yönetebilsin diye geliştirilmiş bir teknolojidir. Kod bilmeden, bir web sitesi yönetebilmek istiyorsanız, CMS ile bu amacınıza ulaşabilirsiniz.

CMS ifadesi, “Content Management System” ifadesindeki kelimelerin başharfinden meydana gelmektedir.

Bir CMS Neler Yapabilir?

İnternet siteniz, bir CMS teknolojisi ile kurulduysa, sitenizdeki, yazıları, resimleri, videoları, menüleri, sayfaları, sayfaların düzenini… yönetebilirsiniz ve bunu kod bilmeden yapabilirsiniz. Yani, sitenizin patronu siz olursunuz.

Bir CMS kullanıyorsanız, web siteniz ile ilgili kontrol edebileceğiniz çok sayıda özellik vardır. Bu özellikler, kullandığınız CMS sistemine göre değişebilmektedir.

CMS sistemleri, kurulum ile birlikte gelen standart özelliklerin yetmediği durumlarda kullanılabilecek, bir çok tema/şablon/eklenti/bileşen/uzantı arşivine sahiptir. Bu ek özellikler, CMS sisteminin türüne göre farklı isimler alabilmektedir. Mesela WordPress’in, eklenti dediğine, Joomla uzantı demektedir. Bu ek özellikler, kod bilmeden, sitelerinizi özelleştirme imkanı sunar.

Sitenizde, ileri düzey özellikler ve gelişmiş temalar kullanmak istiyorsanız, genellikle bunlar premium olarak sunlur ve belli bir ücret karşılığında satılır.


Yaygın Olarak Kullanılan CMS Teknolojileri Hangileridir?

2018 sonu verilerine göre aşağıdaki resim, dünyada en çok kullanılan CMS sistemlerini, bu sistemlerin pazar paylarını (Market Share), dünyada bu sistemler ile kurulmış site sayılarını (Active Sites) ve dünyada en popüler ilk 1 milyon sitedeki paylarını (# of Websites in Million) vermektedir.

CMS sistemleri
Dünyada en çok kullanılan CMS teknolojiler

Yukarıda da görüldüğü gibi en yaygın CMS teknolojileri şunlardır:

  1. WordPress
  2. Joomla
  3. Drupal
  4. Magento
  5. Blogger
  6. Shopify
  7. TYP03
  8. Bitrix
  9. Squarespace
  10. Prestashop

Resimdeki tablo bize, WordPress’in açık ara daha popüler bir CMS teknolojisi olduğunu göstermektedir. WordPress’i tanımak isteyeneler şu yazımızı okuyabilir: WordPress nedir? Ne işe yarar? Güçlü özellikleri nelerdir?

Bir CMS Nasıl Kullanılır?

Bütün CMS siteleri, bir sunucuya (server) kurulmalıdır. Bir çok server firması, WordPress gibi yaygın olarak kullanılan CMS sitemleri için, otomatik kurma özelliği de barıdırır.

CMS siteleri, sitenize ulaşabildiğiniz her yerden ve cihazdan yönetilebilir.

Genellikle, web sitenizin domain adresinin sonuna yazacağınız özel bir ifade ile CMS sisteminizin yönetim paneline giriş yapabilirsiniz.

Örneğin WordPress kullanıyorsanız ve sitenizin adresi benimsitem.com ise, sitenizin yönetim panline giriş yapmak için, benimsitem.com/wp-admin adresine gitmeniz yeterli olacaktır.

CMS Teknolojilerinin Avantajları

Aktif bir WordPress kullanıcısı ve Joomla deneyimi olan biri olarak, CMS sistemleri bir internet sitesi yönetmek isteyenlere şu avantajları sağlar:

  • Kod bilmeye gerek kalmadan bir internet sitesi yönetebilme
  • CMS sistemleri için üretilmiş, milyonlarca tema, eklenti veya uzantı ile, kod bilgisine gerek kalmadan, web sitelerine bir çok fonksiyon ekleyebilme
  • Kod bilenler için, çok daha kısa bir zamanda profesyonel işler çıkarabilme
  • Kod bilenler için, temalar, eklentiler, uzantılar, bileşenler yazarak gelir sağlayabilme
  • Trafik çekebilecek parlak fikirleri olanlar için veya iyi satılabilecek ürünleri olanlar için, kolayca bir blog ya da alış-veriş sitesi kurma imkanı sağlayarak, internetten gelir elde etmeyi hızlandırma
  • İnternet erişimin olduğu her yerde sitenizi yönetebilme
  • Tek bir cihaza bağlı kalmadan, internet tarayıcısı olan her cihaz ile sitenizi yönetebilme
  • Web sitelerinin yönetimini kolaylaştırarak, herkesin bir site yönetbilmesini sağlama ve site güncelleme giderlerini minimuma indirme
  • Sitenizin yönetimini başkalarına bırakmayarak, sitenizi ve ziyaretçilerinizi, sizin dışınızdaki kişilerden kaynaklanan kötü süprizlerden koruma

Bir CMS Kullanabilmek İçin Kod Bilmeye Gerek Var Mıdır?

Hayır yoktur. Kod bilmeden de her türlü ihtiyacınızı giderebilirsiniz ama bazı yerlerde premium temalar veya eklentiler satın almak zorunda kalabilirsiniz. Yani kod bilmiyorsanız, bilenlere ücret ödemek zorunda kalabilirsiniz. Ücret de ödemek istemiyorum diyorsanız, o zaman size sunulan ücretsiz özellikler ve kontroller dışına çıkma şansınız olmaz. Fakat hemen gözünüz korkmasın, çünkü CMS yazılımlarının, ücretsiz özellikleri ile de, temel özelliklere sahip profesyonel siteler hazırlamak mümkündür.

Kod bilginiz varsa da, CMS sistemleri, işinizi çok hızlandıracaktır.


DERSİN SONU

Kimya Özel Dersi Al

Yorum yaparak bize destek olabilirsiniz.

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu kadar HTML serbest:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>