İçindekiler
- 1 1. Okul Birincileri
- 2 2. Yükseköğretim Kurulu Tarafından Belirlenen Sanat Dallarında Üstün Yetenekli Adaylar
- 3 3. Tübitak Yarışmalarında Başarılı Olan Adaylar
- 4 4. Spor Dallarında Üstün Başarılı Adaylar
- 5 5. Yurt Dışında Öğrenim Gören (Transkriptli) Adaylar (KKTC Hariç)
- 6 6. Yurt Dışında Yükseköğrenim Görmek İsteyenler
- 7 7. Birden Fazla Ortaöğretim Kurumundan Diploma Almış Olan Adaylar
- 8 8. Diplomalarında Diploma Notları Yazılı Olmayanlar
- 9 9. Engelli/Sağlık Sorunu Olan Adaylar ve Sağlık Durum/Engel Bilgi Formunun Doldurulması
- 10 10. Kimlik/İletişim/Eğitim/Diğer Bilgilerinde Değişiklik Olanlar
YKS Kılavuzuna göre, özel durumu olan adaylar şunlardır:
- Okul Birincileri
- Yükseköğretim Kurulu Tarafından Belirlenen Sanat Dallarında Üstün Yetenekli Adaylar
- Tübitak Yarışmalarında Başarılı Olan Adaylar
- Spor Dallarında Başarılı Olan Öğrenciler
- Yurt Dışında Öğrenim Gören (Transkriptli) Adaylar (KKTC Hariç)
- Yurt Dışında Yükseköğrenim Görmek İsteyenler
- Birden Fazla Ortaöğretim Kurumundan Diploma Almış Olan Adaylar
- Diplomalarında Diploma Notları Yazılı Olmayanlar
- Engelli/Sağlık Sorunu Olan Adaylar ve Sağlık Durum/Engel Bilgi Formunun Doldurulması
- Kimlik/İletişim/Eğitim/Diğer Bilgilerinde Değişiklik Olanlar
1. Okul Birincileri
- Ortaöğretim okullarını birincilikle bitiren adaylar için yükseköğretim programlarında okul birincisi kontenjanı bulunmaktadır.
- Okul birincileri, genel kontenjan (öncelikle) ve okul birincisi kontenjanı göz önünde tutularak merkezî yerleştirme ile yerleştirme puanlarının yeterli olduğu en üst tercihlerine yerleştirilmektedir.
- 2020-2021 öğretim yılı okul birincileri bu kontenjanlardan, 2021-YKS’ye girmek koşuluyla, sadece 2021-YKS’de yararlanırlar. Okul birincisi bilgisi, MEB e-okul sisteminden 8 Temmuz 2021 tarihinde elektronik ortamda alınarak, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılacaktır.
- Adayların bu bilgilerini hem kendi okullarından hem de ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden 9-16 Temmuz 2021 tarihleri arasında kontrol etmeleri ve 16 Temmuz 2021 tarihi saat 16.00’ya kadar MEB e-okul sisteminde gereken düzeltmeleri yaptırmış olmaları gerekmektedir.
- Bu süre tamamlandıktan sonra düzeltme/değişiklik yapılamayacaktır. Adayların bireysel olarak veya ortaöğretim kurumlarının doğrudan Merkezimize yapacakları değişiklik/düzeltme talepleri kabul edilmeyecektir.
- Okul birincileri için ayrılan kontenjanlar sınırlıdır. Bu nedenle, tercihlerinin tümünü çok istenen programlar arasından yapan okul birincileri, puanlarının yüksek olmaması durumunda hiçbir programa yerleşemeyebilirler.
- Okul birincileri için ayrılan kontenjanların dolmaması durumunda boş kontenjan genel kontenjana aktarılır. Kılavuzda yer alan tüm genel kurallar, okul birincileri için de geçerlidir.
2. Yükseköğretim Kurulu Tarafından Belirlenen Sanat Dallarında Üstün Yetenekli Adaylar
- Belli sanat dallarında üstün yetenekli olduğu belirlenen öğrencilerin, ilgili sanat dallarında eğitim yapmak kaydıyla, yükseköğretim programlarına alınmalarıyla ilgili işlemler, Yükseköğretim Kurulunun belirlediği esaslar çerçevesinde ilgili yükseköğretim kurumlarınca yürütülecektir.
- Bu adayların üstün yeteneklerinin belirlenmesi için adayların değerlendirme ve seçme işlemleri, ilgili rektörlüklerin oluşturduğu komisyonlar tarafından yapılacaktır.
3. Tübitak Yarışmalarında Başarılı Olan Adaylar
- YKS’ye başvuran adaylardan ortaöğretim kurumlarında okumaktayken Türkiye Bilimsel ve Teknolojik Araştırma Kurumunca (TÜBİTAK) tespit edilen ve Yükseköğretim Kurulu tarafından kabul edilen ulusal ve uluslararası düzeyde düzenlenen bilimsel yarışmalarda ilk üçe giren öğrencilerin, katıldıkları ve derece aldıkları alanlarla ilgili yükseköğretim programlarını tercihleri arasında göstermeleri halinde OBP’leri ayrı bir katsayı ile çarpılarak 2021 yerleştirme puanlarına eklenecektir.
- 2021 yerleştirme puanlarına katılacak puanlar hesaplanırken aşağıdaki katsayılar kullanılacaktır:
- Uluslararası bilim olimpiyatlarında birinci olanlara 0,06, ikinci olanlara 0,05, üçüncü olanlara 0,04 katsayısı uygulanacaktır.
- Ulusal bilim olimpiyatları ile uluslararası proje yarışmalarında birinci olanlara 0,035, ikinci olanlara 0,03, üçüncü olanlara 0,025 katsayısı uygulanacaktır.
- Ulusal proje yarışmasında birinci olanlara 0,02, ikinci olanlara 0,015, üçüncü olanlara 0,01 katsayısı uygulanacaktır.
- Birden fazla kategoride derecesi bulunan adaylar için en yüksek olan katsayı uygulanır. Bilim olimpiyatlarında veya proje yarışmalarında dereceye girenlerle ilgili yükseköğretim programları, derece alınan alanlara göre 2021-YKS Yükseköğretim Programları ve Kontenjanları Kılavuzunda verilecektir.
- TÜBİTAK’ın katıldığı Uluslararası Bilim Olimpiyatlarında altın, gümüş, bronz madalya alanlar ile Uluslararası ISEF Proje Yarışması ve AB Genç Bilim Adamları Yarışmasında birincilik, ikincilik, üçüncülük ödülü alanlardan isteyenler; alanlarındaki yükseköğretim programlarından burslu ve indirimli programlar hariç istediklerine sınavsız olarak kontenjan dışında ÖSYM tarafından yerleştirileceklerdir.
- Bu adaylar burslu ve indirimli programlara yerleştirilmek istiyorlarsa 2021-YKS’ye girmek ve kendilerine verilecek olan ek puanla merkezî yerleştirme işlemlerine dâhil olmak zorundadırlar.
- Ek puan alarak merkezî yerleştirmeyle burslu ve indirimli programlara yerleşemeyen adaylar burslu ve indirimli programlar hariç istediklerine sınavsız olarak yerleştirilecektir. Kazandıkları derece nedeni ile 2021-YKS’ye girmeyip sınavsız yerleştirilme hakkından yararlanmak isteyen adayların da mutlaka 2021-YKS’ye başvurmuş olmaları gerekmektedir.
- TÜBİTAK yarışmalarında başarılı olan adaylara yönelik olarak yukarıdaki uygulamaların yapılabilmesi için 2021-YKS’ye başvurmuş adayların (sınavsız giriş hakkından yararlanmak isteyen adaylar da dâhil), 1 Haziran-2 Temmuz 2021 tarihleri arasında TÜBİTAK’ın https://e-bideb.tubitak.gov.tr internet adresinden bireysel olarak başvuru yapmaları ve onayladıkları başvuru formunun çıktısını alıp imzaladıktan sonra TÜBİTAK’a 9 Temmuz 2021 günü mesai bitimine kadar ulaştırmaları gerekmektedir. Adayların katıldıkları olimpiyat veya proje yarışmaları, aldıkları derece, tercihleri, T.C. Kimlik Numaraları, adları ve soyadlarının, TÜBİTAK tarafından ÖSYM’ye en geç 16 Temmuz 2021 tarihinde ulaşacak şekilde gönderilmesi gerekmektedir.
- 2021-YKS’ye başvurusunu yapan adaylardan 16 Temmuz 2021 tarihinden sonra yukarıda belirtilen sınavsız geçiş şartlarını sağlayanların, katıldıkları olimpiyat veya proje yarışmaları, aldıkları derece, T.C. Kimlik Numaraları, adları, soyadları ve yükseköğretim programları tercihleri TÜBİTAK tarafından en geç 17 Eylül 2021 tarihine kadar ÖSYM’ye bildirilmesi kaydıyla, yerleştirme işlemleri (mevcut kontenjan harici), 29 Eylül 2021 tarihine kadar ÖSYM tarafından yapılacaktır.
- Bilim olimpiyatları ile proje yarışmalarında derecelere uygulanacak katsayılar ve sınavsız giriş, YKS’ye ilk kez başvurulduğu yıl uygulanır, bundan sonraki YKS’lerde bu adaylar için herhangi bir uygulama yapılmaz.
- Derece alan adaylar, ilk kez YKS’ye başvurdukları yıl TÜBİTAK’a süresi içinde başvurarak bilgilerinin bu kurum tarafından ÖSYM’ye resmen ulaştırılmasını sağladıkları takdirde bu haktan yararlanabileceklerdir.
4. Spor Dallarında Üstün Başarılı Adaylar
- Spor dallarında yetenekli ve üstün başarılı adayların, spor alanlarında yükseköğretim programlarına yerleştirilme işlemleri Yükseköğretim Kurulu Başkanlığınca belirlenen yerleştirme esaslarına göre yapılmaktadır.
- Spor alanlarında yükseköğretim programlarına yerleşme işlemlerinden yararlanabilmek için, 1. Grupta (A Sınıfı), 2. Grupta (B Sınıfı) veya Grupta (C Sınıfı) yer alan yarışmalardan birisinden 1., 2. veya 3.’lük derecesinin kazanılması gerekmektedir.
- Grupta (A Sınıfı);
- Olimpiyat Oyunları
- Paralimpik ve Deafolimpik Oyunları
- Dünya Özel Olimpiyat Oyunları
- Büyükler kategorisindeki Dünya ve Avrupa Şampiyonası Finalleri
- Dünya ve Avrupa Şampiyonası yapılmayan branşların büyükler kategorisindeki Dünya ve Avrupa Kupaları Finalleri,
- Grupta (B Sınıfı);
- Ümitler, Gençler ve Yıldızlar kategorisindeki Dünya ve Avrupa Şampiyonası Finalleri
- Dünya ve Avrupa Şampiyonası yapılmayan branşların Ümitler
- Gençler ve Yıldızlar kategorisindeki Dünya ve Avrupa Kupaları Finalleri
- Üniversite Oyunları
- Akdeniz Oyunları
- Karadeniz Oyunları
- Dünya ve Avrupa Olimpik Gençlik Yaz ve Kış Festivalleri
- FISU (Uluslararası Üniversite Sporları Federasyonu) tarafından düzenlenen Dünya Şampiyonaları
- CISM (Uluslararası Askerî Sporlar Konseyi) tarafından düzenlenen Dünya Askerî Oyunları
- Avrupa ve Dünya Şampiyonası
- ISF 24 (Uluslararası Okul Sporları Federasyonu) tarafından düzenlenen Avrupa ve Dünya Şampiyonaları
- olimpik branşlarda uluslararası federasyonların yarışma takviminde yer alan, ferdi branşlarda en az 17 ülke sporcusu, takım sporlarında en az 9 ülke takımının katıldığı uluslararası yarışma ve turnuvalar,
- Grupta (C Sınıfı);
- Güneydoğu Avrupa Ülkeleri Oyunları
- Balkan Şampiyonası
- İslam Oyunları yer almaktadır.
- Grupta (A Sınıfı);
- 2021-2022 öğretim yılında spor ile ilgili alanlarda bir yükseköğretim programında okumak isteyenlerin, 12.05.2011 tarih ve 27932 sayılı Resmi Gazete’de yer alan “Millî Sporcu Belgesi Verilmesi Hakkında Yönetmelik” ekinde yer alan EK-2’de belirlendiği şekilde düzenlenmiş Millî Sporcu Belgesinin noter tasdikli örneğini dilekçe ekinde 28 Temmuz 2021 tarihine kadar Merkezimize göndermeleri gerekmektedir.
- Bu adayların TYT’ye girmiş ve puanı hesaplanmış olmalıdır. Başvurusu kabul edilen adaylar, beden eğitimi ve spor programları tercihlerini www.osym.gov.tr internet adresinden duyurulacak başvuru tarihlerinde ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden T.C. Kimlik Numaraları ve şifreleri ile elektronik ortamda yapacaklardır.
- Tercih başvuru tarihleri Ağustos ayının son haftası veya Eylül ayının ilk haftalarında duyurulacak olup adayların bu duyuruyu ÖSYM’nin internet sayfasından takip etmeleri gerekmektedir.
- Sadece elektronik ortamda yapılacak tercihler işleme alınacaktır. Merkezimize gönderilen formlar işleme alınmayacaktır. Yerleştirme işlemi, 2021 Eylül ayı içerisinde yapılacak olup yerleştirme sonuçları ÖSYM’nin internet sayfasından açıklanacaktır.
- Bu adayların yerleştirilirken OBP’leri Yükseköğretim Kurulunun belirlediği bir katsayı ile çarpılarak TYT puanlarına eklenecektir. Bu adaylar, merkezî yerleştirme dışında TYT puanları, OBP’leri, yükseköğretim programlarının kontenjanları ve adayların tercihleri göz önünde tutulmak suretiyle ÖSYM tarafından yerleştirilecektir.
- 2020-YKS’de bu imkândan yararlanarak bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar, 2021-YKS’de aynı imkândan yararlanmak için tekrar başvurduklarında, OBP’lerine Yükseköğretim Kurulunca belirlenen katsayının yarısı kadar bir katsayı uygulanacaktır.
- 2021-YKS’de bu imkândan yararlanarak bir yükseköğretim programına yerleştirilmiş olan adaylar ise 2022-YKS’de aynı imkândan yararlanmak için tekrar başvurduklarında, OBP’lerine Yükseköğretim Kurulunca belirlenen katsayının yarısı kadar bir katsayı uygulanacaktır.
- Öğretmenlik programları için Y-TYT’de en düşük 800 bininci sırada olmak gerekmektedir (Ek puansız yerleştirme puanının başarı sırası dikkate alınır.).
- Öğretmenlik programlarını tercih edecek adayların Millî Eğitim Bakanlığı Öğretmen Atama ve Yer Değiştirme Yönetmeliği’ni incelemelerinde yarar görülmektedir.
5. Yurt Dışında Öğrenim Gören (Transkriptli) Adaylar (KKTC Hariç)
- Ortaöğrenimlerini KKTC hariç, yurt dışında tamamlayan/sürdüren adaylar, 2021-YKS Aday Başvuru Formunda OKUL ADI alanına “Yurt Dışı”, OKUL KODU alanına “ 910012” yazacaklar (yurt dışında bulunan MEB’e bağlı okullar hariç), “Not Sistemi” ile “Diploma Notu/Puanı” alanını boş bırakacaklardır.
- Bu adayların dilekçeleri ekinde, mezun oldukları veya okumakta oldukları okulların Türk liselerine denk olduğunu gösteren yurt içinde İl Millî Eğitim Müdürlüklerinden, yurt dışında Eğitim Müşavirliklerimizden/Ataşeliklerimizden alacakları okul türü (Bu kılavuzda yer alan Tablo-6’ya uygun olarak), alan/dal ve diploma notu belirtir “DİPLOMA DENKLİK BELGESİ”ni, 31 Mart 2021 tarihine kadar ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir.
- Bu durumdaki adaylardan son sınıf düzeyinde olanlar istedikleri takdirde son sınıf notu dahil edilerek hesaplanmış diploma notu bulunan DENKLİK BELGESİ’ni 22 Haziran 2021 tarihine kadar ÖSYM’ye gönderebileceklerdir.
Denklik Belgesinde diploma notu bulunmayan adaylardan:
- Ortaöğrenimlerini yurt dışında bitirmiş olanlar, diplomalarının onaylı bir örneği ile birlikte yurt dışındaki öğrenimleri sırasında aldıkları dersleri ve notları gösterir belgeyi (transkript) Türkçe tercümeleri ile birlikte;
- hâlen ortaöğrenimlerini yurt dışında sürdürmekte olanlar, 2021-2022 öğretim yılında mezun olabileceklerine ilişkin okullarından alacakları onaylı bir belge ile birlikte yurt dışındaki (son sınıf hariç) öğrenimleri sırasında aldıkları dersleri ve notları gösterir transkriptlerini Türkçe tercümeleri ile birlikte (Bu adaylar, son sınıfta aldıkları notları gösteren transkriptlerini 22 Haziran 2021 tarihine kadar ÖSYM’ye ulaştırmalıdır.);
- ortaöğrenimlerinin son sınıfı hariç, bir veya birden fazla yılını yurt içindeki bir okulda okuduktan sonra yurt dışına giderek son sınıfını hâlen orada okuyanlar veya son sınıfını orada okuyarak mezun olanlar, yurt içinde okudukları yıllara ait tasdiknamelerinin onaylı örneği ile yurt dışında okudukları yıllara ait transkriptlerini Türkçe tercümeleri ile birlikte;
- ortaöğrenimleriyle ilgili öz geçmişlerini (okul adı, yıl, okul türü, alan, okudukları ülke adı vb.) anlatan dilekçeyi
2021-YKS Aday Başvuru Formuna ekleyerek bir zarf içine koyacaklar ve 31 Mart 2021 tarihine kadar Başvuru Merkezlerine teslim etmeden doğrudan ÖSYM’ye ulaştıracaklardır. Postadaki gecikmelerden ÖSYM sorumlu olmayacaktır.
- Adaylar tarafından ÖSYM’ye gönderilen DİPLOMA DENKLİK BELGESİ’nde diploma notu bulunmayan veya transkriptlerin incelenmesi neticesinde diploma notu tespit edilemeyen adayların diploma notları, bu kılavuzun “OBP NASIL HESAPLANACAKTIR?” başlıklı maddesinde belirtildiği üzere 50 olarak değerlendirmeye alınacaktır.
- Sınava önceki yıllarda başvurup 2021-YKS’ye başvuracak adayların da yukarıda belirtilen nitelikteki Denklik Belgelerini ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmekte olup bu adayların önceki yıllarda göndermiş oldukları belgeleri işleme alınmayacaktır.
6. Yurt Dışında Yükseköğrenim Görmek İsteyenler
- Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında eğitim almak isteyenlerin Yükseköğretim Kurulu Başkanlığının internet sayfasından yurt dışı eğitim ve yurt dışında alınan diplomaların denkliği konularındaki güncel duyuruları takip etmeleri gerekmektedir.
- Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görecek öğrencilerin Millî Eğitim Bakanlığı veya yurt dışı temsilciliklerimizde öğrenci dosyası açtırmaları gerekmektedir.
- Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarına özel yetenek sınavı sonuçlarına göre kayıt olan öğrencilerin yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş başvurularının değerlendirilmesinde üniversiteler özel yetenek sınavı yapabilecektir.
- Yurt dışındaki yükseköğretim kurumlarında öğrenim görmekte iken yurt içindeki yükseköğretim kurumlarına yatay geçiş yapmak isteyen öğrenciler, Yükseköğretim Kurumlarında Ön lisans ve Lisans Düzeyindeki Programlar Arasında Geçiş, Çift Anadal, Yan Dal İle Kurumlar Arası Kredi Transferi Yapılması Esaslarına İlişkin Yönetmelik hükümlerine tabidir.
7. Birden Fazla Ortaöğretim Kurumundan Diploma Almış Olan Adaylar
- Birden fazla diploması olanlar ile en az bir diploması olup 2020-2021 öğretim yılı içinde bir başka diploma alabilecek durumda olanlar, YKS değerlendirme işlemlerinde kullanılmak üzere bu okullardan birini seçeceklerdir.
- Adayların, bu bilgilerini 29 Haziran-6 Temmuz 2021 tarihleri arasında ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden onaylamaları gerekmektedir.
- Birden fazla eğitim bilgisi olan adayların hangi eğitim bilgisinin kullanılacağına ilişkin bilgi kılavuzun 4.1 maddesinde belirtilmiştir.
- Ortaöğrenimi yurt dışı olan adayların bu kılavuzdaki YURT DIŞINDA ÖĞRENİM GÖREN (TRANSKRİPTLİ) ADAYLAR (KKTC HARİÇ) başlığı altında verilen bilgileri dikkatlice incelemeleri gerekmektedir.
8. Diplomalarında Diploma Notları Yazılı Olmayanlar
- Diplomalarında diploma/mezuniyet notu belirtilmemiş adaylar, Aday Başvuru Formunun “Not Sistemi” alanında “10’lu” seçeneğini işaretleyecekler ve “Diploma Notu/Puanı” alanına diploma dereceleri “orta” ise 5,50; “iyi” ise 7,00; “pekiyi” ise 8,50 yazacaklardır (yurt dışında öğrenim görenler hariç).
9. Engelli/Sağlık Sorunu Olan Adaylar ve Sağlık Durum/Engel Bilgi Formunun Doldurulması
- Engelli/sağlık sorunu olan adayların “Engelli Salonlarında” sınava alınabilmeleri için bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları;
- Engelli Sağlık Kurulu Raporu / Sağlık Kurulu Raporu / Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporu (ÇÖZGER) onaylı bir örneğini
- Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu (doldurulmuş olarak)
- Sağlık/engel durumlarını belirten dilekçelerini
- Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir.
- Bir üniversite veya devlet hastanesinden alınmayan raporlar kabul edilmez.
- Bedensel özelliklerinde ağır derecede ve sürekli olarak işlev kaybı veya bozukluğu (bütün düzeltmelere rağmen bedensel, görme veya işitme gücünde tam ya da önemli ölçüde eksiklik) olması nedeniyle eğitim-öğretim hizmetlerinden yeterince yararlanamayan adayların seçme ve yerleştirme işlemleri engel türü, engel derecesi, puanları ve tercihleri göz önünde bulundurularak yapılacaktır.
- Sağlık kurulu raporlarında belirtilen engel türü ve engel dereceleri, ÖSYM tarafından incelenecek, adayların engelleri nedeniyle ayrı bir seçme ve yerleştirme işlemine tabi tutulup tutulmayacakları bu incelemelerin sonuçlarına göre belirlenecektir.
- Değerlendirme işleminde engel türü ve derecesi dikkate alınarak işlem yapılan adayların Sınav Sonuç Belgesi de buna uygun olarak düzenlenmiş olacaktır.
- Başvurularını bir başvuru merkezinden yapacak engelli/sağlık sorunu olan adaylardan, ÖSYM aday işlemleri sisteminde hiçbir engel bilgisi bulunmayanların yukarıda belirtilen belgeleri başvuru merkezine giderken yanlarında bulundurmaları ve bu bilgilerin sisteme kaydını sağlamaları gerekmektedir.
- Bu belgeler, başvuru süresi içerisinde aday tarafından ÖSYM’ye ulaştırılacak, kesinlikle başvuru merkezlerine bırakılmayacaktır.
- Engelli/sağlık sorunu olan adayların 2014 yılından itibaren başvurdukları ÖSYM sınavlarında (EKPSS, e-YDS hariç) alınan engel/sağlık durumu bilgileri, ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine yansıtılmıştır.
- Adayların bu bilgilerini sınava başvurudan önce ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kontrol etmeleri gerekmektedir.
- Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı engelli/sağlık bilgilerinde değişiklik olanların (talep ettiği soru kitapçığı puntosunda, özel durumu alanında, kullanılan araç gereç ve cihaz bilgisinde, soru kitapçığı okuma durumunda vb. güncelleme gerekenler), yeni durumlarını belirtir Sağlık Kurulu Raporlarını (internet aracılığıyla bireysel başvuru yapanlar da dâhil) yukarıda belirtilen diğer belgelerle birlikte başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir. Sistemde mevcut olan engel/sağlık bilgilerinde değişiklik sadece ÖSYM tarafından yapılır.
- 2021-YKS’ye başvuran adaylardan engel/sağlık sorunu nedeniyle 2014 yılından itibaren ÖSYM sınavlarına (EKPSS, eYDS hariç) sağlık raporu ile başvuranların, 2021-YKS’ye “Engelli Salonunda” alınabilmeleri için başvuru süresi içinde engelli sağlık kurulu raporlarını/sağlık kurulu raporlarını, Merkezimize göndermeleri gerekmektedir.
- Raporlar, ÖSYM’ye ulaştıktan sonra başvuru esnasında sisteme girilmiş olan engel/sağlık durumu bilgileri, ÖSYM tarafından onaylanacaktır. Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporlarının onaylı bir örneğini yukarıda belirtilen diğer belgeler ile birlikte başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaştırmayan adaylar (başvuruda engel/sağlık durumu bilgileri sisteme kaydedilmiş olsa bile), Engelli Salonlarında sınava alınmayacaklar ve YKS’ye başvuran diğer adaylar gibi işlem göreceklerdir.
- İlk kez engelli olarak sisteme kaydı yapılacak adayların Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunun doldurulmasına ilişkin açıklamaları dikkatle inceleyerek formu doldurmaları, başvuru işleminde bu bilgilerinin doğru şekilde sisteme kayıt edildiğinden emin olmaları ve yukarıda istenilen belgeleri mutlaka başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaştırmaları gerekmektedir.
- Sürekli engel/sağlık sorunu olan adaylardan bu bilgiler sonraki sınavlarda kullanılmak üzere alınacak ve arşivlenecektir. Böylece, sağlık/engel durumunda değişiklik olmayan adaylardan başvuracakları diğer ÖSYM sınavlarında yeniden sağlık kurulu raporu istenilmeyecektir. (ÖSYM, gerek duyduğu durumlarda yeniden rapor isteme hakkını saklı tutar.)
- Sağlık kurulu raporları Merkezimizce kabul edilen adaylar, engel/sağlık durumlarına uygun şekilde “Engelli Salonu”nda sınava alınacaklardır.
- Bu adayların Sınava Giriş Belgelerinde “Engelli Salonu” yazılı olacaktır.
- Raporları kabul edilmeyen adaylar, YKS’ye başvuran diğer adaylar gibi işlem görürler.
- Engelli adaylar sınavda, kendilerinin kullanacağı özel bir gerece zorunlu olarak ihtiyaç duyuyorlarsa bu ihtiyaçları ve kullanacakları gerecin ne olduğu dilekçelerinde ayrıntılı olarak belirtilmiş olmalıdır.
- Adaylar, ÖSYM’ce kabul edildiği takdirde bu gereçlerini sınavda kullanabileceklerdir. Bu adayların “Engelli Salonu” yazılı olan Sınava Giriş Belgelerinde sınava getirebilecekleri araç gereç ve cihazlar da belirtilmiş olacaktır.
- Başvuru işlemleri tamamlandıktan sonra engelli salonu dışındaki sınav salonlarında sınavlarını yapmalarına engel sorunu oluşan adaylar, sağlık durumlarında meydana gelen değişiklikleri bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporlarıyla belgelendirmelidirler.
- Raporlar, Genel Amaçlı Dilekçe örneği ekinde sınavın yapılacağı hafta içerisinde Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığına (EADB) ulaştırılmalıdır. Bu adaylardan raporları kabul edilenler “Engelli Salonu”nda sınava alınacaklardır.
- Çarşamba gününden sonra “Engelli Salonunda” sınava alınması gereken sağlık/engel sorunu oluşan adayların ÖSYM’ye ulaşan raporları, ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilecektir.
- Sağlık sorunu oluşan adaylardan okuyucu/işaretleyici veya işaretleyici isteğinde bulunmayan ve yardıma ihtiyacı olmaksızın sınav salonuna gidebilecek durumda olan adaylar ise sınav binası girişinde güvenlik görevlileri tarafından elle ve dedektörle dikkatlice kontrol edilmek kaydıyla ilaç (tane ile), sargı bezi, koltuk değneği, atel, yürüteç, baston, boyunluk, korse, oturma simidi, alçı, bandaj, dizlik, göz damlası, astım ilacı/pompası/sprey ile Sınava Giriş Belgesinde belirtilen bina ve salonda sınava girebileceklerdir.
- Engelli/sağlık sorunu olan adaylarla ilgili bu kurallar internet ile bireysel başvuru yapacak engelli adaylar için de aynen geçerlidir.
Görme Engeli Olan Adaylar
- Görme engelli adaylardan okuyucu yardımı talep eden adaylara; şekil, grafik, tablo, resim gibi görsel verilerin yer aldığı sorular ile karmaşık ifade içeren sorular sorulmaz.
- Bu adayların, okuyucu ve işaretleyici yardımcı görevlileri verilerek, tekli salonlarda sınava alınmaları sağlanır.
- Sınav soru ve süre miktarlarına göre belirlenen ölçüde ek süre verilir. Bu adayların soru kitapçığını kendilerinin okumasına izin verilmez.
- Sınavda okuyucu yardımı aldığı halde soruları kendisinin de okuduğu tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılır.
- Soruları kendisi okuyabilecek durumda olan (sınavda okuyucu yardımı talep etmeyen) ancak Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında Görme Sistemi, Göz Hastalıkları, Görme Bozukluğu vb. oranı % 25 ve üzerinde olan az gören adaylar ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunda (ÇÖZGER) özel gereksinim düzeyi “Özel gereksinimi vardır (ÖGV)”/Özel Gereksinim Kodu “1” ve üzeri olan adaylara ek süre verilir. Bu durumdaki adaylar hariç, soru kitapçığını kendisi okuyabilecek durumda olan (sınavda okuyucu yardımı talep etmeyen) görme engelli adaylara sınavda ek süre verilmez.
- Soru kitapçığını kendi okuyabilecek durumda olan görme engelli adaylara, talepleri doğrultusunda 9 ya da 14 punto yazı karakterinde yazılmış soru kitapçığı ile işaretleyici yardımı verilir (Aşağıda örneği verilmiştir.).
- Soru kitapçığı yazı boyutu 14 punto yazı olsa da, cevap kâğıdı boyutu standart olduğundan (Bütün adaylara sadece 9 punto cevap kâğıdı verilir.), adayların cevap kâğıdı işaretleme durumlarını göz ardı etmemeleri gerekmektedir. İşaretleyici yardımı isteyen adaylar tekli, istemeyen adaylar ise toplu salonlarda sınava alınır.
- Sınavda sadece işaretleyici yardımı alan adaylara, işaretleyici görevli tarafından soruların okunmasına ve/veya adayın kendisinin cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapmasına izin verilmez.
- Sadece işaretleyici yardımı aldığı halde işaretleyici görevliden okuma yardımı aldığı tespit edilenler ile sınavda işaretleyici yardımı aldığı halde kendisi cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapan adayların sınavı geçersiz sayılır.
İşitme Engeli Olan Adaylar
- İşitme engelli adayların raporlarında, işitme engelinin tipi (sensörinoral, iletim veya mixt olarak), her bir kulak için ayrı ayrı işitme eşikleri (dB olarak) ve konuşma engellerinin olup olmadığının (ve varsa derecesinin) belirtilmesi zorunludur.
- Bu adaylar, raporlarına işitme testinin imzalı ve onaylı bir örneğini de eklemelidirler.
- İşitme engelli adaylardan işitme cihazı/biyonik kulak (koklear implant) kullananların Engelli Sağlık Kurulu Raporları/Sağlık Kurulu Raporlarında ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formlarında bu durumlarının mutlaka belirtilmesi gerekmektedir.
- Bu bilgi, adayların Sınava Giriş Belgelerine yansıtılır. Sınava Giriş Belgelerinde işitme cihazı/biyonik kulak (koklear implant) yazılı olan adaylar bu cihazlarıyla sınav binalarına alınacaklardır ancak, cihazlar, adaylar tarafından sınav başlamadan önce salon görevlilerinin salonda gösterdiği yerlere sınav tamamlandıktan sonra aday tarafından alınmak üzere bırakılacaktır.
- Sınava Giriş Belgelerinde işitme cihazı/biyonik kulak (koklear implant) yazılı olan adaylardan bu cihazlarının sınav süresince üzerlerinde bulunmasını isteyenler ise Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunda ilgili alanı işaretlemeleri durumunda, sınav merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanan her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında cihazları ile sınava alınırlar.
- Sınava Giriş Belgelerinde işitme cihazı/biyonik kulak (koklear implant) yer almayan adayların, bu cihazları ile sınav binalarına girmelerine izin verilmez.
- İşitme engelli adaylardan Engelli Sağlık Kurulu Raporu/ÇÖZGER ile istenen diğer belgeleri, Merkezimize ulaştıranlara ek süre verilir
Bedensel Engeli Olan Adaylar
- Sınavda işaretleyici yardımına ihtiyacı olan bedensel engelli adaylara işaretleyici yardımı verilir.
- Bedensel engelli adaylardan, sağlık kurulu raporlarında, vücutlarında motor sistem mekanizması yeterli düzeyde gelişmediği için vücut hareketlerine hâkim olamadığı belirtilen CP (Serebral palsi vb.) hastalarından sınavda okuyucu ve işaretleyici yardımı talep eden adaylara, okuyucu ve işaretleyici yardımı verilir.
- Cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapamayan adaylardan Merkezimizden “işaretleyici” talebinde bulunanlara işaretleyici görevli yardımı verilir. Sınavda işaretleyici görevli yardımı alan adayların, cevap kâğıdında kendisinin işaretleme (kodlama) yapmasına izin verilmez.
- İşaretleyici yardımı talep ettiği halde sınavda cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapan adayların sınavı geçersiz sayılır.
- Sınavda işaretleyici yardımı alan adaylara, işaretleyici görevli tarafından soruların okunmasına izin verilmez.
- Sadece işaretleyici yardımı aldığı halde işaretleyici görevliden okuma yardımı da aldığı tespit edilen engelli adayların sınavı geçersiz sayılır.
Diğer Engeli Olan Adaylar
Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunda Sürekli Engel Grubunda;
- Süreğen Hastalık (Kronik)
- Dil ve Konuşma Bozukluğu
- Zihinsel (MR)
- Sınıflanamayan
alanlarını işaretleyen adaylar, bu grupta yer almaktadır.
- Diyabet hastalarının insülin pompası, şeker ölçüm cihazı, ek gıda vb. ile engelli sınav salonlarına alınmalarına izin verilir.
- Sürekli sağlık sorunu nedeniyle ilaç kullanan adayların yanlarında ilaç getirmesine izin verilir.
- Sürekli sağlık sorunu nedeniyle ilaç vb. kullanan adayların bu durumlarını dilekçelerinde belirtmeleri gerekmektedir.
- Adayların bu talepleri ÖSYM tarafından değerlendirilecektir.
ÇÖZGER/Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporunda;
- zihinsel MR (mental retardasyon) ile
- sınıflanamayan grupta yer alan yaygın gelişimsel bozukluk (otizm spektrum bozuklukları (OSB), asperger sendromu, RETT sendromu, dezintegratif bozukluk vb.), özgül/özel öğrenme güçlüğü (disleksi, dikkat eksikliği, hiperaktivite vb.)
olduğu belirtilen adaylara talepleri doğrultusunda okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı verilir. Okuyucu yardımı alan adayların istedikleri takdirde sınav esnasında soruları kendilerinin de okumalarına izin verilir. Okuyucu ve/veya işaretleyici yardımı talep etmeyenler istedikleri takdirde tekli salonlarda sınava alınır. Bu durumdaki adaylardan ÇÖZGER/Engelli Sağlık Kurulu Raporu olan adaylara ise ayrıca ek süre verilir.
- Sınıflanamayan grupta yer alan ruhsal ve duygusal sağlık sorunu (panikatak, depresyon, şizofreni, atipik psikoz gibi) olan adaylara ise talepleri doğrultusunda işaretleyici yardımı verilir. İşaretleyici yardımı talep etmeyenler de istedikleri takdirde tekli salonda sınava alınır.
Geçici Engeli Olan Adaylar
- Geçici süreli sağlık sorunu veya hamilelik gibi özel durumu olan adayların; ilaç, ek gıda, tuvalet gibi ihtiyaçlarının karşılanmasına ve sağlık nedeniyle ihtiyaç duydukları sağlık malzemesi ile sınava alınmalarına izin verilir.
- Bu adaylara normal sınav süresi uygulanarak talepleri doğrultusunda işaretleyici yardımı verilir.
- Geçici engeli olan adayların sağlık kurulu raporlarında belirtilen rapor bitiş tarihi en fazla 1 yıl sonrası olarak girilebilir.
- Rapor bitiş tarihinden sonra bu durumdaki adayların sağlık durumu bilgisi sistemden silinir. Rapor bitiş tarihinden önce raporda belirtilen sağlık durumu değişen adayların, bu durumlarını dilekçe ile ÖSYM’ye bildirmeleri gerekir.
- Gerektiğinde raporlarını yenilemeleri istenebilir.
- Sağlık sorunu oluşan adaylardan okuyucu/işaretleyici veya işaretleyici isteğinde bulunmayan ve yardıma ihtiyacı olmaksızın sınav salonuna gidebilecek durumda olan adaylar sınav binası girişinde güvenlik görevlileri tarafından elle ve dedektörle dikkatlice kontrol edilmek kaydıyla ilaç (tane ile), sargı bezi, koltuk değneği, atel, yürüteç, baston, boyunluk, korse, oturma simidi, alçı, bandaj, dizlik, göz damlası, astım ilacı/pompası/sprey ile Sınava Giriş Belgesinde belirtilen bina ve salonda sınava girebileceklerdir.
DİKKAT:
Cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapamayan adaylardan Merkezimizden “işaretleyici” talebinde bulunanlara işaretleyici görevli yardımı verilir. Sınavda işaretleyici görevli yardımı alan adayların, cevap kâğıdında kendisinin işaretleme (kodlama) yapmasına izin verilmez. İşaretleyici yardımı talep ettiği halde sınavda cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapan adayların sınavı geçersiz sayılır.
Sınavda işaretleyici yardımı alan adaylara, işaretleyici görevli tarafından soruların okunmasına izin verilmez.
Sadece işaretleyici yardımı aldığı halde işaretleyici görevliden okuma yardımı da aldığı tespit edilen engelli adayların sınavı geçersiz sayılır.
Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunun Doldurulmasına İlişkin Açıklamalar
- Sağlık durumu nedeniyle özel ihtiyaçları olan adayların, sınavlarda bu gereksinimlerine uygun hizmet alabilmeleri için, Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu doldurmaları ve engel/sağlık bilgilerinin bu formda belirtildiği şekilde sisteme girilmesini sağlamaları gerekmektedir.
- Sağlık Durumu / Engel Bilgi Formu aşağıda yer alan açıklamalara göre
- doldurulacaktır.
- Başvuru Merkezi aracılığıyla başvuru yapan adaylardan ÖSYM sisteminde engel/sağlık bilgisi bulunmayanlar, bu formu durumlarına uygun şekilde doldurarak, başvuru merkezine yanlarında götürecek ve başvurularını, Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporunu ve Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu görevliye göstererek yapacaklardır.
- Başvurusunu bireysel olarak internetten yapacak adaylar ise, Sağlık Durumu/Engel bilgilerinin sisteme girilebilmesi için, bu formu durumlarına uygun şekilde doldurarak aşağıda belirtildiği şekilde ÖSYM’ye göndereceklerdir.
- Başvurularını Başvuru Merkezi aracılığıyla veya bireysel olarak internetten yapan engeli/sağlık sorunu olan adayların, başvuru süresi içinde, verdikleri bilgileri doğrulayan Engelli Sağlık Kurulu Raporu/ÇÖZGER/Sağlık Kurulu Raporlarının onaylı bir örneğini ve Aday Başvuru Kayıt Bilgileri Formu ile Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu durumlarını anlatan dilekçe ekinde “ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı (EADB) 06800 Bilkent/ANKARA” adresine posta ile göndermeleri veya elden teslim etmeleri zorunludur. Adayların Merkezimize gönderecekleri dilekçelerinin, ilgili sınav kılavuzlarında verilen “Genel Amaçlı Dilekçe” ile uyumlu olması ve bu dilekçelerde Aday İşlemleri Sisteminden alınacak “Evrak Referans Numarası”nın da bulunması gerekmektedir.
- Sağlık Durumu / Engel Bilgi Formunda işaretleme yapan ve başvuru sistemine sağlık sorunu/engelli olarak kaydedilen adaylardan aşağıdaki belgeleri başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ulaştırmayanların, engelli olarak bina/salon atamaları yapılmayacak, bu adaylar sınava engelli aday olarak katılamayacaklardır.
- Sınava engelli aday olarak girdiği hâlde Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporunun ÖSYM’ye ulaşmadığı tespit edilen adayların sınavı geçersiz sayılacaktır.
Belgeler:
- Engelli Sağlık Kurulu Raporu/ÇÖZGER/Sağlık Kurulu Raporlarının onaylı bir örneğini
- Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunu (doldurulmuş olarak)
- Sağlık/engel durumlarını belirten dilekçelerini
- Aday Başvuru Kayıt Bilgilerinin bir fotokopisini
Engel/Sağlık Durumuna İlişkin Bilgiler
Sürekli Engel Grubu
- Görme, işitme, bedensel, zihinsel, dil ve konuşma bozukluğu, süreğen/kronik gibi sürekli engele sahip adaylar ile sınıflanamayan grupta yer alan (yaygın gelişimsel bozukluk, özgül/özel öğrenme güçlüğü, ruhsal ve duygusal vb.) adaylar bu alanı dolduracaklardır.
- Sürekli engel durumuna sahip adaylar bu bölümde, engel durumlarına uygun olan seçenek/seçenekleri işaretleyecekler ve Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporlarında belirtilen yüzdelik oranı ilgili alana yazacaklardır.
- Raporlarında yüzdelik oran olmayanlar bu alanı boş bırakacaklardır.
- Tam Vücut Engel Oranı: Sürekli engeli olan adayların “Engelli Sağlık Kurulu Rapor”unda belirtilen toplam yüzde oranıdır.
Geçici Engeli Olanlar
- Kaza, hastalık, tedavi, hamilelik vb. geçici bir sağlık durumu nedeniyle geçici bir engele veya özel gereksinime ihtiyacı olan adaylar ile sağlık sorunu nedeniyle ihtiyaç duydukları sağlık malzemesini üzerinde/yanında bulundurmak zorunda olan adaylar, durumlarına uygun olarak bu bölümü dolduracak ve Engelli Sağlık Kurulu Raporu/Sağlık Kurulu Raporlarında belirtilen “Rapor Bitiş Tarihi”ni ilgili alana yazacaklardır.
- Rapor Bitiş Tarihi en fazla 1 yıl sonrası olarak yazılabilir.
- Rapor bitiş tarihinden sonra bu durumdaki adayların engel bilgisi sistemden silinir.
- Rapor bitiş tarihinden önce raporda belirtilen engel durumu değişen adayların, bu durumlarını dilekçe ile Merkezimize bildirmeleri gerekmektedir.
- Kaza, hastalık, tedavi vb. nedenlerle sağlık sorunu oluşan adaylardan okuyucu/işaretleyici ve işaretleyici isteğinde bulunmayan veya yardıma ihtiyacı olmaksızın sınav salonuna gidebilecek durumda olan adaylar sınav binası girişinde güvenlik görevlileri tarafından elle ve dedektörle dikkatlice kontrol edilmek kaydıyla ilaç (tane ile), sargı bezi, koltuk değneği, atel, yürüteç, baston, boyunluk, korse, oturma simidi, alçı, bandaj, dizlik, göz damlası, astım ilacı/pompası/sprey ile Sınava Giriş Belgesinde belirtilen bina ve salonda sınava girebileceklerdir
Özel Durumlar
- Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunda Sürekli Engel Grubunda işaretleme yapan adayların varsa “Özel Durumlar” alanında da durumlarına uygun seçeneği işaretlemeleri gerekmektedir.
- Örneğin; Sürekli Engel Grubunda “Sınıflanamayan” alanında işaretleme yapan adaylardan varsa Yaygın Gelişimsel Bozukluk, Özgül/Özel Öğrenme Güçlüğü veya Ruhsal ve Duygusal olanların durumlarına uygun seçeneği “Özel Durumlar” alanında da işaretlemeleri gerekmektedir.
- Sürekli Engel Grubunda “Bedensel (Ortopedik)” alanında işaretleme yapan adaylardan CP Hastası olanlar “Özel Durumlar” alanında “CP Hastası” seçeneğini; “İşitme” alanında işaretleme yapan adaylardan İlköğretime Başlama Yaşı Öncesi İşitme Engeli Edinmiş olanlar “Özel Durumlar” alanında “İlköğretime Başlama Yaşı Öncesi İşitme Engeli Edinmiş” seçeneğini; Engelli Sağlık Kurulu Raporlarında Görme Sistemi, Göz Hastalıkları, Görme Bozukluğu vb. oranı % 25 ve üzerinde olan adaylar ile Çocuklar İçin Özel Gereksinim Raporunda (ÇÖZGER) özel gereksinim düzeyi “Özel gereksinimi vardır (ÖGV)”/Özel Gereksinim Kodu “1” ve üzeri olan adaylardan soruları kendisi okuyabilecek durumda olanlar (sınavda okuyucu yardımı talep etmeyen), “Özel Durumlar” alanında “Görme Sistemi, Göz Hastalıkları, Görme Bozukluğu vb. oranı % 25 ve üzeri” seçeneğini işaretleyeceklerdir.
Bu bölümde adaylar, durumlarına ve ihtiyaçlarına uygun olan seçenekleri işaretleyeceklerdir.
Soru Kitapçığı Okuma Durumu
- Bu kısım adayın genel okuyabilme durumunu ifade eder.
- Görme engelli adaylar soru kitapçıklarının kaç punto olacağını buradaki seçeneklerden birini işaretleyerek belirleyecekler.
- Ayrıca “okuyucu istiyor” seçeneğini işaretleyen adayların bu talepleri engel grubuna göre değerlendirilecektir.
- Herhangi bir işaretleme yapılmadığı takdirde adayın 9 punto (standart) yazı karakterinde yazılmış soru kitapçığını okuyabildiği varsayılacak ve okuyucu yardımı verilmeyecektir.
Cevap Kağıdını İşaretleme Durumu
- Cevap kâğıtları standart boyutta, 9 puntodur. Büyük punto kitapçık talebinde bulunan adayların bu durumu göz ardı etmemesi gerekmektedir.
- Adaylar standart boyutta olan cevap kâğıdına işaretleme yapma durumlarına göre bu alanda ilgili yeri dolduracaklar ve adayların bu talepleri engel grubuna göre değerlendirilecektir.
- Cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapamayan adaylardan Merkezimizden “işaretleyici” talebinde bulunanlara işaretleyici görevli yardımı verilir.
- Sınavda işaretleyici görevli yardımı alan adayların, cevap kâğıdında kendisinin işaretleme (kodlama) yapmasına izin verilmez.
- İşaretleyici yardımı talep ettiği halde sınavda cevap kâğıdında işaretleme (kodlama) yapan adayların sınavı geçersiz sayılır.
- Sınavda işaretleyici yardımı alan adaylara, işaretleyici görevli tarafından soruların okunmasına izin verilmez.
- Sadece işaretleyici yardımı aldığı halde işaretleyici görevliden okuma yardımı da aldığı tespit edilen engelli adayların sınavı geçersiz sayılır.
- Sınavda işaretleyici yardımı alan adayların cevap kâğıtları ile soru kitapçığının kapağı üzerindeki bilgiler, salon görevlileri tarafından doldurulur.
- Bu bölüm, Özel Durumlarda yer alan sağlık sorunları ve sosyal uyum (dikkat eksikliği, hiperaktivite, bazı ruhsal ve duygusal sağlık sorunları, otizm vb.) nedeniyle ihtiyaç duyulan tekli ya da toplu salon bilgisini içermektedir.
- Özel Durumlarda belirtilmeyen sebeplerden dolayı tekli salonda sınava girmesi gereken adayların bu durumlarını dilekçelerinde belirtmeleri gerekmektedir.
- Adayların bu talepleri ÖSYM tarafından değerlendirilecektir. Sürekli veya geçici engel/sağlık sorunu nedeniyle okuyucu ve/veya işaretleyici isteyen adayların atamaları tekli salonlara yapılmaktadır.
- Adayların bu bölümde durumlarına uygun olarak verdikleri bilgiler sınav yeri atamalarında kullanılacaktır.
- Asansörü olmayan binalara veya giriş kat salonları dolu olan binaların ara katlarına yapılacak atamalar, adayların bu kısımda yer alan “Merdiven Çıkabilir” ve “Merdiven Çıkmakta Zorlanıyor” bilgilerine göre yapılacaktır.
- Bu bölümde adaylar, sınav salonuna getirip kullanmak istedikleri araç ve gereçleri işaretleyeceklerdir.
- Adayların bu bölümde durumlarına uygun olarak verdikleri bilgiler, sınav yeri atamalarında kullanılacaktır.
- Bu konuda ayrıntılı bilgi aşağıda yer almaktadır.
- Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunda yer almayan araç gereç ile sınava girme talebi olan adayların (bu durumlarını dilekçelerinde belirtmeleri halinde) talepleri, Başkanlığımızca değerlendirilecektir.
- Sağlık sorunu olan adaylardan okuyucu/işaretleyici veya işaretleyici isteğinde bulunmayan ve yardıma ihtiyacı olmaksızın sınav salonuna gidebilecek durumda olan adaylar sınav binası girişinde güvenlik görevlileri tarafından elle ve dedektörle dikkatlice kontrol edilmek kaydıyla ilaç (tane ile), sargı bezi, koltuk değneği, atel, yürüteç, baston, boyunluk, korse, oturma simidi, alçı, bandaj, dizlik, göz damlası, astım ilacı/pompası/sprey ile Sınava Giriş Belgesinde belirtilen bina ve salonda sınava girebileceklerdir.
- Sağlık/engel durumu nedeni ile ilaç, alet, araç gereç ve cihazla sınava girmeleri gereken adayların, sınav konforunu temin etmek ve daha rahat koşullarda sınavlarını gerçekleştirmelerini sağlamak amacıyla, ilgili alet, araç gereç ve cihazları ile sınava girmelerine izin verilecektir. Sınav güvenliğini zedeleyecek nitelikte olan alet, araç gereç ve cihazı kullanmak durumunda olan adaylar, Sağlık Durumu/Engel Bilgi Formunun ilgili seçeneğini işaretlemeleri durumunda, sınav merkezlerinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır. Bu salonların bulunduğu binalarda bina girişi ve her salonda sınav uygulaması kamera ile kayıt altına alınacaktır.
- Bu tür alet, araç gereci kullanan adaylardan söz konusu sınav salonlarında sınava girmek istemeyenler, diğer engelli adayların sınava alındığı binalarda ilgili alet, araç-gereç ve cihazı kullanma izni verilmeden sınava alınacaklardır.
- Bu kapsamda, form üzerinde belirtilen talepler ve ÖSYM tarafından yapılan değerlendirmeler sonucunda, sınavda aşağıda belirtilen alet, araç gereç ve cihazı kullanacak adayların bina/salon atamaları aşağıdaki kurallar çerçevesinde yapılacaktır:
- Elektronik büyüteç / masa lambası / İleostomi Torbası-Adaptörü / Braille Daktilo kullanacak olan adaylar, tercih ettikleri sınav merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
- Kalp pili / kâğıt torba / koyu renk camlı gözlük kullanan adaylar, tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
- İnsülin iğnesi, kalemi, şeker ölçüm sensörü, enjektör, şırınga, şeker ölçüm cihazı kullanan adaylar, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı tarafından bu araç gereç ve cihazları kontrol edilerek tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
- Sınav esnasında yanlarında meyve suyu ve/veya ek gıda (paketli) bulundurma zorunluluğu olan adaylar, gıda paketleri Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı tarafından kontrol edildikten sonra tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklar ve sınavda yiyecek/içeceklerini kendi sıraları üzerinde bulundurabileceklerdir.
- İnsülin Pompası kullanan adaylar, insülin pompası Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı tarafından kontrol edildikten sonra tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
- Üzerinde protezi / ortezi olan adaylar tercih ettikleri sınav merkezinde Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısının kontrolüyle engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
- Üzerinde diren / katater bulunan adaylar, tercih ettikleri sınav merkezinde Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısının kontrolüyle engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
- Sonda / Havlu / peçete / bez / hasta bezi kullanan adaylar tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
- Kutu/şişe içinde ilaçla sınava girecek adaylar tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
- İşitme Cihazı ve Biyonik Kulak kullanan adaylar, eğer kulaklıklar ve cihazları bedenlerinden ayrılabilir ise bu cihazlarıyla tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaktır. Cihazlar, adaylar tarafından sınav başlanmadan önce salon görevlilerinin salonda gösterdiği yerlere, sınav tamamlandıktan sonra aday tarafından alınmak üzere bırakılacaktır. Sınav esnasında İşitme Cihazı ve Biyonik Kulak kullanmak durumunda kalan adaylar ise tercih ettikleri sınav merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
- Tekerlekli sandalye (akülü olanlar dâhil) kullanan adaylar tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonunda sınava alınacaklardır.
- Elektronik olmayan büyüteç kullanan adaylar, tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
- Prizmatik Gözlük / teleskopik gözlük kullanan adaylar tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Bu malzemelerinde bir aparat takılı olan adaylar ise tercih ettikleri sınav merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
- Abaküs kullanan adaylar, Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısının kontrolüyle tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
- Küptaş / Kabartmalı Yazı Tableti ve Kalemi / Beyaz Tahta ve Kalemi kullanan adaylar tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
- Büyüteç gözlüğü kullanan adaylar, bu malzemeleri Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı tarafından kontrol edilerek tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır. Gözlüğünde aparat takılı olanlar ise tercih ettikleri sınav merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
Genel Kurallar
KURAL 1: Engeli nedeniyle herhangi bir elektronik alet/araç gereç kullanan engelli adaylar, sınav merkezinde ÖSYM tarafından hazırlanacak her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav salonlarında sınava alınacaklardır.
KURAL 2: Vücut üzerine monte edilen ve elektronik olmayan alet ve araçlarla sınava girecek adaylar, tercih ettikleri sınav merkezinde engelli salonlarında sınava alınacaklardır.
KURAL 3: Engelli salonunda herhangi bir alet/araç gereç ile sınava giren aday olması durumunda Bina Sınav Sorumlusu Yardımcısı bu alet/araç gereci tek tek kontrol ettikten sonra adayı sınav binasına alacaktır.
KURAL 4: ÖSYM tarafından her türlü kablolu-kablosuz iletişimi kesilmiş sınav binalarına atanan adaylar, ihtiyacı olan araç gereç ve cihazları kendileri getireceklerdir. Sınavdan önce sınav görevlileri bu araç gereç ve cihazları kontrol edecek ve sınav güvenliğini zedeleyecek bir durum olmadığını onaylayıp kullanım izni verdiği takdirde adaylar, söz konusu araç gereç ve cihazlarını sınavda kullanabileceklerdir. Güvenlik ihlali yapan adaylar, sınav binalarına alınmayacaklardır.
KURAL 5: Engelli/sağlık sorunu olan adaylar, sınavda kullanmak istedikleri cihazların özelliklerini de belirtir dilekçelerini, başvuru süresi içerisinde ÖSYM’ye ileteceklerdir. ÖSYM, cihazın özelliklerini inceleyecek ve gerekirse cihaz ile ilgili ek bilgiler talep ederek yukarıdaki açıklamalar çerçevesinde adayı sınava alabilecektir. Adaylar, ÖSYM tarafından sınavda kullanılması uygun bulunmayan cihazlarıyla sınava alınmayacaklardır.
10. Kimlik/İletişim/Eğitim/Diğer Bilgilerinde Değişiklik Olanlar
Kimlik Bilgilerinde Değişiklik Olanlar:
- 2021-YKS’ye başvurduktan sonra kimlik bilgilerinde değişiklik olan adaylardan Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) kimlik bilgisi olanlar, bu değişikliği önce Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) yaptırmalıdırlar.
- Bu değişiklikler ancak, MERNİS’te yapıldıktan sonra aday tarafından ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden yapılabilecektir.
- Adaylar bu bilgilerini, başvuru süresi içinde veya 23-25 Mart 2021 tarihleri arasında (25 Mart 2021 saat 23.59’a kadar) ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminden (https://ais.osym.gov.tr) kendileri güncelleyebileceklerdir.
- Bu süre tamamlandıktan sonra bu alanda değişiklik/düzeltme yapılamayacaktır.
- Merkezimize gönderilen değişiklik/düzeltme talepleri ile ilgili olarak Merkezimizce işlem yapılmaz.
- Nüfus ve Vatandaşlık İşleri Genel Müdürlüğünün Merkezî Nüfus İdaresi Sistemi’nde (MERNİS) kimlik bilgisi olmayan adayların ise kimlik bilgilerinde değişikliği başvuru süresi içinde Genel Amaçlı Dilekçe örneği ile Merkezimize bildirmeleri gerekmektedir.
Kimlik Bilgilerinin “UYRUĞU” Alanında Değişiklik Olanlar:
- 2021-YKS’ye başvurduktan sonra uyruğu ile ilgili değişiklik yapmak isteyen adaylardan MERNİS’te uyruk bilgisi bulunanlar, bu değişikliği önce MERNİS’te yaptıracaklardır. Bu değişiklikler ancak, MERNİS’te yapıldıktan sonra aday tarafından ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr adresinden yapılabilecektir. MERNİS’te uyruk bilgisi bulunmayan adaylar ise bu değişikliği, Genel Amaçlı Dilekçe örneği ekine ilgili resmî belgeyi ekleyerek Merkezimize başvuracaklardır.
- Uyruk bilgisi/TC Kimlik Numarası değişen adaylar, cevap kâğıtlarına Sınava Giriş Belgelerinde yer alan T.C. Kimlik Numarasını kodlamak zorundadırlar.
- ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde kayıtlı kimlik bilgilerinde değişiklik olan adayların daha önce almış oldukları sınav/yerleştirme sonuçları, değişen kimlik bilgilerine göre yeniden düzenlenmez.
Eğitim Bilgilerinde Değişiklik Olanlar:
- MEB e-okul sisteminde eğitim bilgisi bulunan adaylardan eğitim bilgisinde güncelleme gerekenler, bu işlemin önce MEB e-okul sisteminde yapılmasını sağlamalıdır. Değişiklik/düzeltme ancak, MEB e-okul sisteminde yapıldıktan sonra aday tarafından ÖSYM Aday İşlemleri Sisteminde güncellenebilir.
- MEB e-okul sistemi kaynaklı olmayan eğitim bilgisinde değişiklik/düzeltme bulunan adaylar, öğrenim durumuna ilişkin resmî belgeleri ile başvuru esnasında ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden veya ÖSYM tarafından belirlenen Başvuru Merkezlerinden bu değişikliği yaptıracaklardır. Başvuru tamamlandıktan sonra ise bu bilgilerdeki değişikliğin hangi tarihlerde ve nasıl yapılabileceği kılavuzun 4.1 maddesinde belirtilmektedir.
- Merkezimize gönderilen eğitim bilgilerinde ekleme/değişiklik/düzeltme talepleri ile ilgili olarak Merkezimizce yapılacak işlem bulunmamaktadır.
- Engel/Sağlık Bilgilerinde Değişiklik Olanlar: Başvuru süresi içinde engelli olmayan ancak, başvuru süresi tamamlandıktan sonra engelli duruma gelen adaylardan, engelli salonu dışındaki sınav salonlarında sınavlarını yapmalarına engel fiziki durumu oluşan adaylar bu durumlarını, bir üniversite veya devlet hastanesinden alacakları sağlık kurulu raporu ile belgelendirilerek, Genel Amaçlı Dilekçe örneği ekinde sınavın yapılacağı hafta içerisinde Çarşamba günü saat 17.00’ye kadar “ÖSYM Engelli Adaylar Daire Başkanlığı (EADB) 06800 Bilkent/ANKARA” adresine ulaştırılmalıdırlar.
- Bu adaylardan sağlık kurulu raporları kabul edilenler, “Engelli Salonu”nda sınava alınacaklardır. Çarşamba gününden sonra sağlık/engel sorunu oluşan adaylardan “Engelli Salonunda” sınava alınması gerekenlerin, ÖSYM’ye ulaşan sağlık kurulu raporları, ÖSYM Başkanlığınca değerlendirilecektir.
- Sağlık sorunu oluşan adaylardan okuyucu/işaretleyici veya işaretleyici isteğinde bulunmayan ve yardıma ihtiyacı olmaksızın sınav salonuna gidebilecek durumda olan adaylar ise sınav binası girişinde güvenlik görevlileri tarafından elle ve dedektörle dikkatlice kontrol edilmek kaydıyla ilaç (tane ile), sargı bezi, koltuk değneği, atel, yürüteç, baston, boyunluk, korse, oturma simidi, alçı, bandaj, dizlik, göz damlası, astım ilacı/pompası/sprey ile Sınava Giriş Belgesinde belirtilen bina ve salonda sınava girebileceklerdir.
- Başvuruda engelli/sağlık sorunu olan ve sağlık kurulu raporunu, başvuru süresi içinde Merkezimize ulaştıran adayların bina/salonlara atanma işlemleri tamamlandıktan sonra aynı engeline ilişkin yeniden gönderilen raporları (ek raporları) işleme alınmaz.
Fotoğraf değişikliği:
Bir başvuru merkezinden çekilerek ÖSYM Aday İşlemleri Sistemine aktarılan fotoğrafını değiştirmek isteyen adaylardan fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı olmayan adaylar;
- Genel Amaçlı Dilekçe örneği,
- Son 3 ay içerisinde çekilmiş bir adet vesikalık fotoğraf (Fotoğrafın arkasına T.C. Kimlik Numarası yazılmalıdır.),
- Fotoğrafını değiştirme talebinin nedenini belirten varsa belge ile
sınava başvuru süresince ve sınava başvuru süresi tamamlandıktan sonraki ilk 5 gün içinde ÖSYM SHDB’ye başvuruda bulunacaklardır (Süre hesabında ÖSYM evrak kaydı esas alınır. Süre tamamlandıktan sonra ÖSYM’ye ulaşan belgelerle ilgili işlem yapılmaz.).
Adayın talebi, ÖSYM tarafından uygun görüldüğü takdirde fotoğraf değişikliği, ÖSYM tarafından adaya sms ile bildirilen tarihler arasında ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerinden gerçekleştirilecektir.
- Fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nı henüz edinmemiş adaylar, Nüfus Müdürlüklerinden fotoğraflı Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’nı edindikleri takdirde sistemdeki fotoğraflarını, ÖSYM Sınav Koordinatörlüklerine gitmeksizin sistem üzerinden Türkiye Cumhuriyeti Kimlik Kartı’ndaki fotoğraflarıyla kendileri güncelleyebileceklerdir.
- İletişim Bilgilerinde Değişiklik Olanlar: İletişim bilgilerinde değişiklik/düzeltme olan adaylar, bu bilgilerini https://ais.osym.gov.tr internet adresinden kendileri değiştirebileceklerdir.
- ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden aday tarafından yapılabilecek tüm değişiklikler ancak, ÖSYM tarafından belirlenecek tarihe kadar yapılabilecektir.
- ÖSYM’nin https://ais.osym.gov.tr internet adresinden aday tarafından yapılan bilgi değişiklikleri, ilgili sınavın güncelleme sayfasından yapıldığı takdirde ilgili sınav ile ilgili işlemlere yansıtılır. Profilim sayfasından yapılan değişiklikler ilgili sınava yansıtılmaz.
- Adayların, e-Devlet kapısı üzerinden, e-Devlet şifreleri ile edindikleri nüfus kayıt örnekleri ile yerleşim yeri ve diğer adres belgeleri, sorgulaması ve doğrulaması https://www.turkiye.gov.tr/nufus-ve-vatandaslik-isleri-genel-mudurlugu” adresinden yapıldıktan sonra kabul edilecektir.
1 yorum: “2021 YKS – Özel Durumu Bulunan Adaylar”