Online Kimya Özel Dersi Al

ÜCRET

KONU

TARİH

1.1 WordPress Sözlüğü

wordpress tema yapımı

Bu mini WordPress sözlüğü, bir tema geliştiricisinin hakim olması gereken WordPress kavramlarını açıklar. WordPress’in sıkça kullandığı bazı kavramları, İngilizce olarak da bilmek, bir tema geliştiricisi için önemlidir. Çünkü, tema yapımında kullanılan bir çok fonksiyonda veya bu fonksiyonların parametrelerinde bu kavramlar kullanılmaktadır. Aşağıda, WordPress teması tasarlarken sık sık karşımıza çıkacak kavramların, alfabetik sıraya göre, orijinal isimleri ve Türkçe karşılıkları verilmiştir.

Archive

Tanım: WordPress temalarında arşiv demek, belli bir gruptaki bütün içerikler demektir.

Açıklama: Bizim dilimizde arşiv denildiğinde, genellikle bir kenara kaldırılmış ve güncel olmayan bir takım içerikler akla geliyor. Fakat, WordPress, arşiv derken eskide kalmış içerikleri değil, belli bir kategori ya da sınıftaki içerikleri kasteder. Bir WordPress sitesinde, bir kategorinin, bir etiketin, bir yazarın, bir tarihin veya başka bir sınıflandırma (taxonomy) linkine tıklarsak, bu gruptaki bütün içerikleri listeleyen bir arşiv sayfasına gideriz.

Attachment

Tanım: İlinti, ortam dosyası, ek dosyası

Açıklama: Yönetim panelindeki, Ortam->Yeni ekle menüsünü kullanarak eklediğimiz ya da bir içerik oluştururken yüklediğimiz dosyalardır. Genellikle resim ya da video dosyaları olarak karşımıza çıkarlar.

Category

Tanım: Kategori demektir.

Açıklama: Kategoriler, WordPress kurulumu ile birlikte gelen, bir çeşit taxonomy/sınıflandırma yöntemidir.

Detaylı bilgi için Kategoriler – Etiketler – Özel Sınıflandırmalar adlı dersimizi okuyabilirsiniz.

Child Theme

Tanım: Yavru tema veya çocuk tema demektir.

Açıklama: Güncelleme geldiğinde, temada yaptığımız değişikliklerin kaybolmaması için, yavru temalar ile çalışırız. Güncellemeler, ana temaya gelir, yavru temaları etkilemez.

Class

Tanım: Sınıf demektir.

Açıklama: CSS dilinde de kullanılan bir kavramdır, PHP dilinde de.

Dashboard

Tanım: Başlangıç sayfasıdır, yönetim panelinin açılış sayfasıdır

Açıklama: Yönetim paneli gibi anlaşılır fakat tam olarak da yönetim paneli değildir. WordPress sitenizin yönetim paneline girdiğinizde, karşınıza çıkan ilk sayfadır, yönetim panelinde, Başlangıç menüsüne ait sayfasıdır.

Footer

Tanım: Sayfa altı demektir.

Açıklama: Bir web sayfasının en altındaki bölümdür. Genellikle, küçük yazıların yazıldığı, bir çok menünün ya da iletişim bilgilerinin, haritaların konulduğu bölümdür. WordPress temalarında, sayfa altları, footer.php adındaki şablon parçası ile oluşturulur.

Function

Tanım: PHP veya JavaScript dilinin kullandığı fonksiyon demektir.

Açıklama: Fonksiyonlar, tekrar tekrar kullanılabilen kod öbekleridir. Bir görev için yazılan bir fonksiyon, aynı görev için, bir daha aynı kodların yazılmasına gerek bırakmaz. WordPress bir çok hazır PHP fonksiyonu ile birlikte gelir.

Header

Tanım: Sayfa üstü

Açıklama: Bir web sayfasının en üstündeki bölümdür. Genellikle, ana menülerin, marka adlarının, site açıklamalarının, logoların… konulduğu bölümdür. WordPress temalarında, sayfa altları, header.php adındaki şablon parçası ile oluşturulur.

Include

Tanım: Çağırmak, eklemek

Açıklama: Bir dosyayı, başka bir dosyaya dahil etmek demektir.

Navigation Menu

Tanım: Dolaşım menüsü, menü, site menüsü

Açıklama: Bildiğimiz anlamda, web sitesi menülerine verilen addır. Bizi sitenin başka sayfalarına veya sayfanın başka yerlerine veya başka sitelere götüren bağlantılar grubudur. Detaylı bilgi için okuyunuz: Menüler (Navigation Menus)

Nicename

Tanım: Güzel ad, link adı

Açıklama: Link için uygun hale getirilmiş isim, Türkçe karakter ve boşluk içermeyen isim. Mesela yazar adımızı Barış MANÇO olsaydı, WordPress, bu isim için, nicename olarak baris-manco adını oluştururdu.

Kullanıcı adları için nicename değerleri, girdiğiniz kullanıcı adına uygun olarak, WordPress tarafından otamatik olarak oluşturulur.

Page

Tanım: (İçerik tipi anlamında) sayfa, (genel anlamda) web sitesi sayfası

Açıklama: Page (Sayfa) ifadesi WordPress için bir tür içeriktir ve bu tipteki içerikler, yönetim panelinde Sayfalar->Yeni ekle sayfasından eklenir. Genel anlamda ise sayfa demek, bir web sitesine girdiğimizde ekranda gördüğümüz her şey bir web sitesi sayfasıdır.

Parent Theme

Tanım: Ana tema, ebeveyn tema

Açıklama: Aslında her temanın kendisi bir ana temadır. Yani ana temalar diye özel bir tema çeşidi yoktur. Biz herhangi bir tema için, bir yavru tema oluşturduğumuzda, bu tema otomatik olarak oluşturduğumuz yavru temanın ana teması olur.

Permalink

Tanım: Kalıcı bağlantı

Açıklama: Bir URL ifadesinin, “?” veya “=” veya “&” gibi işaretlerden kurtarılarak, daha anlaşılır bir hale gelmiş şeklidir. Kalıcı bağlantılar, WordPress’in yönetim panelindeki Ayarlar->Kalıcı bağlantılar menüsünden ayarlanırlar. Sitemizin, SEO özelliği için faydalıdırlar.

Plugin

Tanım: Eklenti

Açıklama: Temalara bir çok özellik eklemenin etkili bir yöntemidir. Eklentiler, temamıza yani web sitemize bir çok farklı özellik eklemek için kullanılan kodlardır. Yönetim panelinde, Eklentiler sayfasından yönetilirler.

Post

Tanım: Yazı, içerik (WordPress, bir web sitesindeki bütün içeriklere de “post” demektedir, tipi yazı olan içeriklere de “post” demektedir.)

Açıklama: WordPress’in yönetim panelinden, Yazılar->Yeni ekle menüsüne tıklayarak eklediğimiz içerik tipidir. İçerik tipleri hakkında detaylı bilgi için, İçerik Tipleri (Post Types) adlı dersimizi okuyabilirsiniz. Bu kavram bazen, bir WordPress sitesindeki bütün içerikleri tarif etmek için de kullanılır.

Post Type

Tanım: İçerik türü, içerik tipi

Açıklama: WordPress sitelerinde görülen içerikler, belli gruplara ayrılmıştır ve her grup, ayrı bir içerik tipi olarak kaydedilir. İçerik tipleri ile ilgili daha detaylı bilgi için, İçerik Tipleri (Post Types) adlı dersimizi okuyabilirsiniz.

Post Format

Tanım: Yazı formatı, yazı biçimi

Açıklama: Tipi yazı olan içerikler için kullanılan bir çeşit sınıflandırma yöntemidir. Daha detaylı bilgi için, Yazı Biçimleri-Formatları (Post Formats) adlı dersimizi okuyabilirsiniz.

Query

Tanım: Sorgu, WordPress sorgusu

Açıklama: WordPress, bu ifadeyi, web sayfası için kullanılan sorgu ifadesi bir başka anlamıyla URL ifadesi olarak kullanır.

Query string

Tanım: Sorgu ifadesi

Açıklama: Web tarayıcıların, adres çubuğunda sayfa adresi olarak görülen ve PHP dilinde GET parametreleri olarak bilinen ifadelerdir. Bu ifadeler, ekrandaki içerik ile ilgili bazı bilgiler içerir. WordPress bu parametreleri kullanarak, içeriği göstermek için şablon hiyerarşisinden uygun şablonu bulur.

Shortcode

Tanım: Kısa kod

Açıklama: WordPress temalarında, daha önceden hazırlanmış kod öbeklerini, belli kuralları olan kısa ifadelerle tekrar tekrar kullanmayı sağlar.

Sidebar

Tanım: Sayfa kenarı, sayfa yanı

Açıklama: WordPress temalarında, sayfanın ana içeriğinin dışında ve sayfanın sağında-solunda-altında-üstünde bulunan kısımlardır. Sidebar bölümlerinde, Google reklamları, içerik tanıtımları, sayfadaki içeriğin yazarının tanıtımı, menüler, site ya da firma ile ilgili bilgiler… bulunur.

Slug

Tanım: Link adı, bağlantı adı, Türkçe karakter ve boşluk içermeyen isim

Açıklama:

Sticky Post

Tanım: Yeni adıyla, blogun en üstüne sabitlenmiş yazı, eski adıyla ana sayfaya sabitlenmiş yazı demektir.

Açıklama: Daha detaylı bilgi için, Blogun En Üstüne Sabitlenmiş Yazılar (Sticky Posts) adlı dersimizi okuyabilirsiniz.

Tag

Tanım: Etiket

Açıklama: WordPress ile bir yazı yazarken, o yazıya ait etiketler oluşturarak, kullanıcılarımızın, yazıya daha kolay ulaşabilmesini sağlarız. Etiketler, kategoriler ile birlikte WordPress’in standart olarak sunduğu iki sınıflandırma yönteminden biridir.

Detaylı bilgi için Kategoriler – Etiketler – Özel Sınıflandırmalar adlı dersimizi okuyabilirsiniz.

Taxonomy

Tanım: Sınıflandırma, sınıflandırma yöntemi

Açıklama: İçeriklerimizi belli kriterlere göre sınıflandırmak için geliştirilmiş bir kavramdır. Etiketler ve kategoriler, WordPress’in standart olarak sunduğu iki sınıflandırma yöntemidir.

Detaylı bilgi için Kategoriler – Etiketler – Özel Sınıflandırmalar adlı dersimizi okuyabilirsiniz.

Template

Tanım: Şablon

Açıklama: WordPress temalarında, her bir web sayfasının görünümünü, içeriğini yöneten kodlarının toplamıdır.

Template tag

Tanım: Şablon fonksiyonu

Açıklama: WordPress şablonları oluşturmak için, WordPress tarafından oluşturulmuş fonksiyonlardır.

Term

Tanım: Sınıf

Açıklama: Kategorisi veya etiketi gibi, içeriğin ait olduğu sınıftır.

Theme

Tanım: Tema

Açıklama: Bir internet sitesinin bütün yönleri ve sayfaları ile sunan ve birbiri ile organize çalışan dosyalar bütünüdür.

Widget

Tanım: Bileşen

Açıklama: Sayfaların Sidebar bölümlerinde kullanılmak üzere üretilmiş kod öbekleridir. Yönetim panelinin Görünüm->Bileşenler sayfasından yönetilirler.

DERSİN SONU

Kimya Özel Dersi Al

Yorum yaparak bize destek olabilirsiniz.

1 yorum: “1.1 WordPress Sözlüğü”

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu kadar HTML serbest:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>