Online Kimya Özel Dersi Al

ÜCRET

KONU

TARİH

2.4 Tema Dosyalarının Düzeni

wordpress tema yapımı

Bir WordPress temasında bulunması zorunlu olan sadece iki dosya vardır. Bunlar index.php ve style.css dosyalarıdır. Fakat temanızın daha dinamik, fonksiyonel ve şık bir yapıya sahip olabilmesi için, bunlardan başka bir çok dosyaya da ihtiyacımız vardır. Çok sayıda dosya içeren bir temada, bu dosyaların daha anlaşılır ve ulaşılabilir olması için belli bir düzene göre yerleşmeleri gerekmektedir.

WordPress 3.0 dan sonra header.php ve footer.php dosysaları da her temada istenen iki dosya haline gelmiştir. Muhtemelen siz veya kullanıcılarınız, WordPress’in son sürümlerinden birini kullanıyor olacaktır. Bu yüzden, bu iki dosyayı da temanızda bulundurmak doğru bir tercih olacaktır.

Temalarda Klasör ve Dosya Düzeni

Daha önce de bahsedildiği gibi Twenty temaları, iyi bir tema geliştirmek için en iyi örneklerdir. Aşağıda Twenty Seventeen temasının dosya ve klasör (dir) düzeni verilmiştir.

assets (dir)
      - css (dir)
      - images (dir)
      - js (dir)
inc (dir)
template-parts (dir)
      - footer (dir)
      - header (dir)
      - navigation (dir)
      - page (dir)
      - post (dir)
404.php
archive.php
comments.php
footer.php
front-page.php
functions.php
header.php
index.php
page.php
README.txt
rtl.css
screenshot.png
search.php
searchform.php
sidebar.php
single.php
style.css

Temel şablon dosyalarının ana dizinde olduğuna dikkat edin. JavaScript, CSS ve resim dosyaları assests klasöründe; şablon parçaları template-parts klasöründe, temanıza fonksiyonellik katan fonksiyonlar ise inc klasöründe bulunmaktadır.

style.css dosyası, mutlaka ana dizinde bulunmaldır. CSS klasöründe bulunması yanlış olacaktır.

Bir WordPress temasında zorunlu olarak bulunması gereken bir klasör yoktur. Fakat temanıza dil desteği kazandırmak için “languages” adında bir klasör açarsanız, WordPress bu klasörü otomatik olarak tanır. Her ne kadar languages klasörü, dil dosyaları için varsayılan olarak görülse de, aynı amaçla farklı bir klasör adı da kullanabilirsiniz. Fakat bunu yaptığınızda WordPress’in yeni dil klasörünüzü tanıması için load_theme_textdomain() fonksiyonu ile bu klasörü tanıtmalısınız.


DERSİN SONU

Kimya Özel Dersi Al

Yorum yaparak bize destek olabilirsiniz.

1 yorum: “2.4 Tema Dosyalarının Düzeni”

Bir cevap yazın

E-posta adresiniz yayınlanmayacak. Gerekli alanlar * ile işaretlenmişlerdir

Şu kadar HTML serbest:

<a href="" title=""> <abbr title=""> <acronym title=""> <b> <blockquote cite=""> <cite> <code> <del datetime=""> <em> <i> <q cite=""> <s> <strike> <strong>